eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mindent visznek Janicsék a hétvégén?

Csütörtökön kezdődik a lengyelországi Poznanban a kajak-kenu világbajnokság, amelyen 37 magyar versenyző vesz részt. Storcz Botond szövetségi kapitány tíz dobogós helyezésre, köztük öt elsőségre számít. Janics Natasa öt számban is rajthoz áll, míg Kovács Katalin rekorder lehet.

A nőknél tíz kajakos és egy kenus, a férfiaknál pedig 13-13 kajakos és kenus képviseli a magyar színeket a lengyelországi Poznanban csütörtökön kezdődő világbajnokságon.

Storcz Botond szövetségi kapitány szerint öt arany és összesen tíz érem megszerzése a reális elvárás, de bízik benne, hogy sikerül ezt túlszárnyalni. "Mindegyik szakágban benne van az aranyérem, hangsúlyozottan

természetesen a hagyományosan jól teljesítő női kajakban. A férfi kajakosoknál elsősorban a rutinos Kammerer, Vereckei duótól, kenuban pedig az olimpiai bajnok Vajda Attilától várom a kimagasló eredményt."

A háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa öt számban is rajthoz áll Poznanban. Magyar színekben most indul először K-1 500 méteren világbajnokságon. Ez lesz a harmadik nemzetközi szereplése egyesben, hiszen korábban a 2004-es athéni olimpián és ugyanebben az évben az Európa-bajnokságon nyert, éppen Poznanban.

"Szerintem jó esélyem van arra, hogy ezúttal is nyerjem az 500 méteres egyest Poznanban, a világbajnokságon, de ahhoz mindennek össze kell jönnie. Ne felejtsük el, hogy a K-1 500 méteres döntője előtt én már legalább tízszer vízre fogok szállni, bármi közbejöhet. Egyébként nem jelenteném ki, hogy ez a legfontosabb számom, minden olimpiai táv fontos, és Katival is győzni szeretnénk 200 párosban. Ha ehhez még hozzáveszem, hogy váltóban még sose nyertünk, akkor azt kell, hogy mondjam, abban a számban is vissza akarunk vágni a tavalyi győztes németeknek" - mondta Janics Natasa

Janics Natasa mellett "elfoglalt" lesz Kovács Katalin is, aki három számban (K-1 1000 m, K-4 500 m, K-2 200 m) áll rajthoz Poznanban. Csipes Ferenc tanítványa számára különleges lesz ez a világbajnokság, hiszen Poznanban sporttörténelmet írhat: már egyetlen győzelemmel minden idők legeredményesebb női versenyzőjévé válhat. Jelenleg 27 vb-aranyéremmel holtversenyben áll a németek legendás versenyzőjével, Birgit Fischerrel a sportági örökrangsorban.

"Úgy érzem, rendben vagyok, már alig várom, hogy kezdődjenek a versenyek. Az Európa-bajnokság előtt csak néha-néha éreztem úgy, hogy összeállt minden, most azonban szinte minden edzés után jó érzésekkel tudok kiszállni a hajóból. Három számban szerepelek a világbajnokságon, az olimpiai négyesben ráadásul új szerepkörben, hiszen a harmadik beülőben kaptam helyet. Ezúttal Natasa sztrókol majd, mögötte Tamara, én és Dalma ül a hajóban. Még sosem ültem ebben a lukban, ez újdonság a számomra, de a lányokkal úgy ítéljük meg, hogy ebben a felállásban is teljes az összhang. A felkészülés utolsó hetében jó pár nagyon biztató edzést tudtunk le, de azért óvatosak vagyunk, hiszen tavaly is csak egy hajszállal tudtuk legyőzni a németeket" - vélekedett.

"A további esélyekről sem mondanék sokat, hiszen bár jól ment alattunk a hajó, Natasával párosban nem sokat tudtunk edzeni, és az ezer méter is tud rizikós lenni. Én már megtapasztaltam. Poznan amúgy sem tartozik a kedvenc helyszíneim közé: a pálya körülményes, nehézkes, az idő mindig hűvös. Azért bízom benne, hogy most megtörik a jég" - közölte Kovács Katalin, aki szerint ha minden jól alakul, a női csapatban benne van a száz százalékos szereplés lehetősége.

{{keretes_cim}}

női kajak:
200 méter:
K1 - Janics Natasa
K2 - Kovács Katalin, Janics
váltó: Janics, Paksy Tímea, Hegyi Zomilla, Vad Ninetta
500 méter:
K1 - Janics
K2 - Kozák Danuta, Szabó Gabriella
K4 - Janics, Kovács, Csipes Tamara, Benedek Dalma
1000 méter:
K1 - Kovács
K2 - Szabó, Csipes
5000 méter:
K1 - Folláth Vivien

férfi kajak:
200 méter:
K1 - Molnár Péter
K2 - Dombi Rudolf, Beé István
váltó: Molnár, Gyertyános Gergely, Dudás Miklós, Boros Gergely
500 méter:
K1 - Szalai Tamás
K2 - Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor
1000 méter:
K1 - Kucsera
K2 - Kammerer, Vereckei Ákos
K4 - Dombi, Szalai, Kökény Roland, Hadvina Gergely
5000 méter:
K1 - Gyökös Lajos

férfi kenu:
200 méter:
C1 - Kovács Gergely
C2 - Kovács, Végh Attila
váltó: Kovács, Horváth Gábor, Nagy Péter, Bozsik Attila
500 méter:
C1 - Korisánszky Péter
C2 - Széles Gábor, Varga Dávid
1000 méter:
C1 - Vajda Attila
C2 - Tóth Márton, Mike Róbert
C4 - Széles, Varga, Nagy, Sarudi Pál
5000 méter:
C1 - Fürdök Gábor

női kenu:
200 méter:
C1 - Marschalkó Alexandra

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×