INFORÁDIÓ
2022. október 5. szerda
Aurél

színművészet

színház- és filmművészeti egyetem

vidnyánszky attila

követelés

Nem látszik megoldódni a SZFE körüli konfliktus

Nem látszik megoldódni a SZFE körüli konfliktus

InfoRádió

Autonómiát és az alapítványi kuratórium lemondását követelik a hallgatók, akik elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületét. Vidnyánszky Attila szerint nem autonómiára, hanem párbeszédre van szükség.

Hétfő éjfélkor foglalták el az egyetemet a hallgatók, szalagokkal és sátrakkal elbarikádozva az épület bejáratát. Követeléseiket kedd délutánra fogalmazták meg, amelyet L. Nagy Attila, a Hallgatói Önkormányzat elnökségi tagja ismertetett az InfoRádiónak:

 • garantált autonómiát az egyetemnek,
 • az egyetem modellváltásáról szóló törvényt a jelenlegi formájában elutasítják,
 • elutasítják a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját és így a jelenlegi kuratóriumot és felügyelőbizottságot is,
 • elutasítják a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat,
 • elutasítják bármilyen önkényesen kinevezett új vezetőséget,
 • követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását,
 • követelik a lemondott szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását,
 • követelik a jelenlegi kuratórium lemondását,
 • követelik, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából,
 • nyomatékosan kijelentik, hogy a pártpolitikától a továbbiakban is elhatárolódnak, és kérik annak képviselőit, hogy maradjanak távol az ügytől,
 • az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem polgárai léphetnek be.

Az ügy előzménye, hogy hétfőn lemondott tisztségéről az egyetem vezetése és szenátusa. Elfogadhatatlannak tartják a Vidnyánszky Attila által már aláírt új egyetemi alapdokumentumokat. Szeptember 1-jétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem választhatja meg az egyetem rektorát.

Németh Gábor távozó rektori tanácsadó az InfoRádiónak elmondta,

az egyetemi autonómia felszámolása miatt okafogyottá vált a munkájuk.

„Az a szenátus, amely nem gyakorolhat szenátusi jogokat, tehát megszűnik legfőbb döntéshozói szerv lenni, értelmét veszti, ezért a szenátorok fel fognak mondani – fogalmazott, hozzátéve: – Az intézményvezetőktől is elvonták azokat a jogokat, hogy önállóan dönthessenek arról, hogy például kik indíthatnak osztályt, esetleg milyen oktatókat hívnak meg, tehát az ő jogkörül is oly mértékben csorbult, hogy nincs értelme a maradásuknak.”

Sorban mondanak fel az egyetem legendás tanáregyéniségei is: Zsámbéki Gábor, Székely Gábor, Ascher Tamás, aki korábban, 2006 és 2014 között az egyetem rektora is volt, Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas filmrendező, illetve Bodó Viktor színész, rendező is bejelentette, nem vállalja az első éves színész osztály vezetését.

Vidnyánszky Attila az ATV Egyenes beszéd című műsorának a vendégeként úgy fogalmazott: „az egyetem vezetése az első pillanattól kezdve nem akar elfogadni semmit, ami a változás szempontjából fontos lenne”. Az alapítvány kuratóriumi elnöke szerint

a párbeszédnek ki kell alakulnia, de ehhez semmilyen autonóm jogkört nem kell visszaállítani.

„Minekünk azt kell bizonyítanunk, hogy szakmaiság mentén gondolkodunk elsősorban. Hogy pozitív változásokat akarunk hozni – nyilatkozta Vidnyánszky Attila. – A másik félnek, és ebben benne vannak a diákok is, azt kellene bizonyítania, hogy nyitottak, hogy lehetőséget adnak. Ahhoz, hogy ez így kialakuljon, nem kell semmilyen jogkört visszaállítani. Egyszerűen le kell ülni beszélgetni” – tette hozzá.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány egy nappal az egyetem szenátusának lemondása után közleményben reagált a bejelentésre: elfogadhatatlannak és felelőtlennek tartják a vezetés lemondását. Mint írják, „az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége, hogy folytassák munkájukat és biztosítsák az egyetem jogszerű, biztonságos működését”.

Nyitókép: Infostart

Kapcsolódó hang

Nem látszik megoldódni a SZFE körüli dráma
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018