eur:
393.77
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A fővárosi Hősök terén álló Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka 2020. május 14-én. A Schickedanz Albert és Herzog Fülöp által tervezett épületet 1906. december 1-jén I. Ferenc József jelenlétében avatták fel. A múzeum az egyetemes és a magyar művészet emlékeit mutatja be az ókortól a 18. század végéig, nagyszabású időszaki kiállításai pedig százezreket csábítanak az intézmény falai közé.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

A nagy bajt sikerült megelőzni a Szépművészetiben

A június 14-i nagy budapesti viharban beázott a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka, a víz egy műtárgyraktárat is érintett. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy kivizsgálják az esetet és néhány hónap alatt garanciálisan javítják a kárt.

Baán László tájékoztatása szerint a Szépművészeti Múzeum beázásának okait a legjelentősebb építésügyi minőségellenőrzési intézmény, az ÉMI vizsgálja. Mint ismert, a vízbetörés elsősorban a Román Csarnok egy részét érintette, ahol a falfestések sérültek, azonban a kivitelező vállalta ezek garanciális kijavítását, így anyagi kár nem érte sem a múzeumot, sem a közt.

A főigazgató emlékeztetett,

az elmúlt 70 év során keletkezett, sokkal nagyobb pusztításokat is „gyönyörűen” helyre tudták állítani

a restauráló kollégák, és ez most is így lesz.

Az első vizsgálatok alapján a vízbetörés legfőbb oka, hogy a Szépművészeti Múzeumon nem található külső eresz, amely a tetőn felgyülemlő nagy mennyiségű csapadékot elvezesse, így miután a városi csatornák megteltek, hiszen a Dózsa Györgyi úton is hömpölygött a víz, megtörtént a baj – magyarázta az InfoRádiónak Baán László. Most az a kérdés, hogy a vízbetörés milyen pontokon történt. Hasonló esőzésekre számítva, várhatóan vízátvezetőkkel fogják orvosolni a helyzetet nagyon rövid időn belül.

A főigazgató arra is kitért, hogy a Román Csarnok falainak restaurálási munkálatai körülbelül egy-két hónapot fognak igénybe venni, így ezen időszak alatt a kiállítás nem látogatható, ellenben az állandó tárlatok összes többi része most is várja a látogatókat. Megjegyezte, ugyan az eltelt egy hét alkalmával is voltak szokványos, kisebb esőzések, azok már nem okoztak hasonló problémákat, mint a múlt hétvégi özönvízszerű időjárás.

A Román Csarnok alatt található szintre is átszivárgott a víz, ahol műkincseket őriznek,

erősítette meg Baán László, kiemelve: „végzetes” károk azonban nem keletkeztek, hiszen miután megtörtént a riasztás, a kollégák már azonnal bent volt az épületben. A szakember szerint különösebb probléma nélkül restaurálható lesz az a néhány érintett műtárgy, amely megsérült. Jelenleg ezek tüzetes átvizsgálása zajlik egy másik helyiségben, az érintett terülten pedig már nyoma sincs a víznek, és a páraszint is állandó. Vagyis a nagyobb problémákat, a nagy bajt sikerült megelőzni – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×