INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

könyv

gál katalin

mkke

koronavírus

Érdeklődők a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok budapesti rendezvényének nyitónapján a Vörösmarty téren 2018. június 7-én. Az idei könyvhétre több mint 300 új kiadvány jelent meg, a Vörösmarty téren több mint 180 kiállító, 76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálatából válogathat a közönség.

Veszélyben a magyar könyv, a kormánybiztosnál kopogtat a szakma

Alig heverték ki a 2008-as válságot és nagy könyves cégek csődjét, amikor megérkezett a koronavírus, ami az online terjesztésbe is beleharap.

Drámai helyzetben van a magyar könyvszakma - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

"Éppenhogy feltápászkodott a 2008-as válságból, kiheverte néhány nagy könyves cég csődjét, amikor szinte egyik napról a másikra ránk szakadt ez a veszélyhelyzet, ami 20 ezer munkavállalót érint, a kiadók munkatársai, fordítók, lektorok, szerkesztők, korrektorok. Azon kívül még hozzánk tartozik a könyvkereskedelmi munkavállalók serege. Az online még úgy-ahogy megy, de annak sincs nagy jövője így" - fogalmazott Gál Katalin.

Egy pillanatra lebénült minden

- összegezte a helyzetet.

Arról is beszélt, hogy milyen intézkedéseket remélnek Demeter Szilárd miniszteri biztostól.

  • közterhek, adók felfüggesztése, hitelmoratórium,
  • kiesett árbevétel kompenzálása,
  • a legkisebb, legalább 5 éve működő vállalkozások számára kiemelt mentőöv,
  • "barátságos" hitelek álljanak rendelkezésre,
  • az állam könyvvásárlással is nyújtson segítséget (ehhez összeállítottak egy 10 ezres könyvcímlistát egyetlen nap alatt), a köteteket pedig szórják szét a megfelelő helyekre a közművelődés számára.

"A könyv a nemzeti kultúra komoly és integráns része, ami messze túlmutat a pénzben kifejezhető bevételeken, értékeken. Az eszmei érték olyan nagy, hogy ha nem lesz magyar könyv, akkor nagyon sok minden nem lesz" - fejtette ki az elnök.

A Kossuth Kiadói csoport igazgatója is hasonló helyzetről számolt be a napokban. A prognózis szerint áprilisban be lesznek zárva a könyvesboltok, ami azt jelenti, hogy jelenleg csak az online árusítás működik, de az is csak addig, amíg a kiszállítást vállaló dolgozók ezt vállalják. Kocsis András Sándor szavai szerint az online forgalom még csúcsidőszakban is a forgalom 30-35-38 százalékát adhatja. Vagyis minimum 60-65 százalékos forgalomvesztés következik be a bolti értékesítésben.

"Már látjuk, hogy a márciusban - mert az online egy nagyon picit most megerősödött - 65-70 százalékos volt a forgalomkiesés" - mondta Kocsis András Sándor. Szerinte minden kiadónak és terjesztőnek el kell gondolkodnia azon, hogy - mivel az ágazat egy hosszú ciklusú üzleti modell szerint dolgozik - hogyan fogják túlélni ezt az időszakot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Gál Katalin - az MKKE kérései
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018