eur:
394.37
usd:
363.01
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Érdeklődők a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok budapesti rendezvényének nyitónapján a Vörösmarty téren 2018. június 7-én. Az idei könyvhétre több mint 300 új kiadvány jelent meg, a Vörösmarty téren több mint 180 kiállító, 76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálatából válogathat a közönség.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Veszélyben a magyar könyv, a kormánybiztosnál kopogtat a szakma

Alig heverték ki a 2008-as válságot és nagy könyves cégek csődjét, amikor megérkezett a koronavírus, ami az online terjesztésbe is beleharap.

Drámai helyzetben van a magyar könyvszakma - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

"Éppenhogy feltápászkodott a 2008-as válságból, kiheverte néhány nagy könyves cég csődjét, amikor szinte egyik napról a másikra ránk szakadt ez a veszélyhelyzet, ami 20 ezer munkavállalót érint, a kiadók munkatársai, fordítók, lektorok, szerkesztők, korrektorok. Azon kívül még hozzánk tartozik a könyvkereskedelmi munkavállalók serege. Az online még úgy-ahogy megy, de annak sincs nagy jövője így" - fogalmazott Gál Katalin.

Egy pillanatra lebénült minden

- összegezte a helyzetet.

Arról is beszélt, hogy milyen intézkedéseket remélnek Demeter Szilárd miniszteri biztostól.

  • közterhek, adók felfüggesztése, hitelmoratórium,
  • kiesett árbevétel kompenzálása,
  • a legkisebb, legalább 5 éve működő vállalkozások számára kiemelt mentőöv,
  • "barátságos" hitelek álljanak rendelkezésre,
  • az állam könyvvásárlással is nyújtson segítséget (ehhez összeállítottak egy 10 ezres könyvcímlistát egyetlen nap alatt), a köteteket pedig szórják szét a megfelelő helyekre a közművelődés számára.

"A könyv a nemzeti kultúra komoly és integráns része, ami messze túlmutat a pénzben kifejezhető bevételeken, értékeken. Az eszmei érték olyan nagy, hogy ha nem lesz magyar könyv, akkor nagyon sok minden nem lesz" - fejtette ki az elnök.

A Kossuth Kiadói csoport igazgatója is hasonló helyzetről számolt be a napokban. A prognózis szerint áprilisban be lesznek zárva a könyvesboltok, ami azt jelenti, hogy jelenleg csak az online árusítás működik, de az is csak addig, amíg a kiszállítást vállaló dolgozók ezt vállalják. Kocsis András Sándor szavai szerint az online forgalom még csúcsidőszakban is a forgalom 30-35-38 százalékát adhatja. Vagyis minimum 60-65 százalékos forgalomvesztés következik be a bolti értékesítésben.

"Már látjuk, hogy a márciusban - mert az online egy nagyon picit most megerősödött - 65-70 százalékos volt a forgalomkiesés" - mondta Kocsis András Sándor. Szerinte minden kiadónak és terjesztőnek el kell gondolkodnia azon, hogy - mivel az ágazat egy hosszú ciklusú üzleti modell szerint dolgozik - hogyan fogják túlélni ezt az időszakot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Az EU teljes átalakítására készülnek a tagállamok, a Bizottság is szó nélkül maradt

Az EU teljes átalakítására készülnek a tagállamok, a Bizottság is szó nélkül maradt

Az uniós ügyekért felelős miniszterek kedden összeülnek, hogy megvitassák az Európai Tanács közelgő csúcstalálkozójának napirendjét, és a lehetséges bővítésről szóló megbeszélések mellett beszéljenek az ehhez szükséges EU-s intézményi reformokról. Miközben Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni országok integrációja már elindult, az unió működési kereteit át kell alakítani, hogy az alkalmas legyen egy 30-32 tagból álló államszövetség kezelésére. A fókuszban van a vétójog kérdése is, amelyet a legtöbb ország már jelentősen korlátozna. Az Európai Bizottságnak egyelőre nincs reformjavaslata.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×