eur:
388.51
usd:
360.8
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Szőke Sándor alkotása, Kállai Ferenc életnagyságú szobra Gyomaendrődön 2015. október 2-án, a szoboravató napján. Kállai Ferenc, a nemzet színésze születésének 90. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Gyomaendrődön.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Eddig ismeretlen kockák kerültek elő A tanú című filmből

Korabeli, cenzúrázatlan kópia alapján rekonstruálták Bacsó Péter A tanú című filmjét a filmlabor és a filmarchívum munkatársai. Az eredeti változatot digitálisan felújítva mutatják be a Cannes-i filmfesztiválon - tudta meg az InfoRádió Fazekas Esztertől, a filmarchívum filmfelújítási és digitalizálási menedzserétől.

Voltak emlékei arról, hogy létezik egy filmpozitív A tanú című Bacsó Péter-filmből, és amikor Fazekas Eszter, a filmarchívum filmfelújítási és digitalizálási menedzsere kollégáival tavaly végre hozzá is fért és megnézte az eredeti és cenzúrázatlan kópiát, eldöntötte, hogy mindenképpen felújítva előállítják.

"Mindenképpen szerettük volna ezeket a jeleneteket dokumentálni" - utalt arra, hogy a ma ismert filmen kívül vannak még kockák az eredeti alkotásban.

"Ami a legnagyobb különbség, hogy volt egy úgynevezett sötétzárka-jelenet, ami a temetőrész után jön, amikor Virág elvtárs mégiscsak meggyőzi Pelikánt, hogy tanúskodjon.

Ezek után Pelikán azt mondja neki az autóban, hogy ő mégiscsak élethűbben tudna tanúskodni, ha beszélhetne Dániel Zoltánnal. És akkor beviszi a sötét zárkába, és amit ott elmond neki Dániel Zoltán, illetve Fábri Zoltán, aki az ő alakítója, az pedig az, hogy ő maga lehet, hogy akkor is bűnös, ha nem tud róla. Ezen kívül van még egy börtönbeli beszélgetés a pap és Pelikán között, ami sokkal jobban ki van hegyezve az egyház ezeréves múltjára és a kommunista rendszer újonnan születettségére."

Az előkerült tekercs egy korabeli, nagyon rossz minőségű kópia volt, amivel már javában folyt a munka, amikor egyszer csak meglett a Mafilm telepéről a nagyobb jelenetek kivágott negatívja,

tehát ugyanolyan minőségben tudtak ezek után a hiányzó részekkel is dolgozni, mint a korábban ismertekkel.

"Csak bizonyos átkötőelemek hiányoznak, illetve az akasztófák körüli rész a rossz pozitívról lett megcsinálva. Ez egy óriási munka volt, harminc ember dolgozott rajta fél évig" - árulta el az InfoRádióban Fazekas Eszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×