eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin

Punk-hírességet küldött maga helyett Bob Dylan a Nobel-díj átadására - videó

Bob Dylan köszönetet mondott a Svéd Akadémiának az irodalmi Nobel-díjért és elnézést kért, amiért nem személyesen vette át az elismerést szombaton.

Az amerikai zenész köszönőbeszédét az Egyesült Államok svédországi nagykövete olvasta fel a díjátadót követő banketten. "Sajnálom, hogy nem lehetek jelen személyesen, de lélekben ott vagyok" - üzente Bob Dylan, hozzátéve, megtisztelőnek tartja, hogy ilyen rangos díjban részesül, és bekerül az irodalom óriásai közé.

A dalszerző-énekest nagy meglepetésként érte az elismerés - derült ki az Azita Raji által ismertetett beszédből, amely szerint Dylan egyáltalán nem számított a díjra, és korábban nagyjából ugyanakkora esélyét látta annak, hogy a Holdra léphet, mint annak, hogy megkapja a Nobel-díjat.

Kitért a kitüntetését övező vitára is, hogy megkaphatja-e dalszerző a díjat. Amikor Shakespeare a Hamletet írta, talán azon járt az esze, mely színészeket válogassa be a darabba és hol találhat egy koponyát - vélekedett. "Biztos vagyok abban, hogy a legmesszebb ez a gondolat állt tőle: akkor vajon ez irodalom?" - részletezte, és hozzáfűzte még, hogy köszönet illeti a díjat odaítélő Svéd Akadémiát, amiért fontolóra vette e kérdést, és "ilyen csodás választ adott rá".

Stockholmban szombaton adta át XVI. Károly Gusztáv svéd király az idei orvosi, fizikai, kémiai, valamint közgazdasági Nobel-díjakat. Az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan előre jelezte, hogy más elfoglaltságai miatt nem lesz ott. Helyette zenésztársa, Patti Smith amerikai punk-ikon vett részt az eseményen, elénekelve Dylan A Hard Rain's A-Gonna Fall című híres dalát.

A díjakat, amely mellé idén is 8 millió svéd korona jár, minden évben az elismerést alapító Alfred Nobel-halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×