Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Műfordítói konferencia a népiség és az újrealizmus szerepéről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Műfordítói konferenciát tartanak az Írott Szó Alapítvány szervezésében a népiségnek és az újrealizmusnak a mai magyar irodalomban betöltött szerepéről október 8. és 10. között a Szigligeti Alkotóházban - mondta el az MTI-nek Oláh János író, költő, a Magyar Napló Kiadó vezetője.

Hozzátette: a Hamis húron pendülni ne merjen címet viselő tanácskozás célja, hogy a magyar népi irodalom hagyományaira épülve a mai magyar valósággal, történelmi problémákkal szembesítő munkákat tárgyalja és népszerűsítse.

Oláh János emlékeztetett arra, hogy harmadik alkalommal rendeznek konferenciát a témakörben. Az előző tanácskozások előadásainak szerkesztett változatából összeállítottak egy kötetet is Új realizmus és modern népiség a magyar irodalomban címmel a Magyar Napló gondozásában, amelyet a mostani tanácskozáson, Szigligeten mutatnak be a közönségnek.

Fontos, hogy a kortárs magyar irodalom olyan értékeire hívjuk fel a figyelmet, amelyek az elmúlt évtizedekben háttérbe szorultak - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy jelentős művek születtek ebben az irodalmi térben mások mellett a kárpátaljai Nagy Zoltán Mihály, a délvidéki Kontra Ferenc és Majoros Sándor tollából is.

A rendezvény Jókai Anna kétszeres Kossuth-díjas író köszöntőjével nyílik meg csütörtökön, ezt követően pénteken először a meghívott magyar irodalmárok - Jókai Anna mellett Oláh János, Mezey Katalin, Ferdinandy György, Csender Levente és Kovács István - beszélgetését és felolvasását lehet meghallgatni.

Délután a külföldi vendégeké lesz a főszerep: előadást tart Roberto Ruspanti, az Udinei Egyetem magyar tanszékének docense, a lengyel Jerzy Snopek, a román George Volceanov és a Magyarországon élő lengyel költő, Konrad Sutarski is. A konferenciát este vacsora és borbemutató zárja - olvasható a tanácskozás programjában.