eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin

Búcsúzik Budapesttől a blues királya

Feltehetőleg utolsó magyarországi koncertjét tartja BB King amerikai blues legenda ma este a Papp László Sportarénában.

Közel két órás koncertprogrammal és 24 fős zenekarral érkezik Budapestre a blues zene koronázatlan királyaként számon tartott BB King.

Az 1925-ben Riley B. King néven anyakönyvezett énekes-gitárvirtuóz és dalszerző 2006 óta fontolgatja visszavonulását, és ad különböző címen búcsúkoncerteket.

A mostani, akár ráadásként is értelmezhető "One More Time" című turné feltehetőleg a 84. évében járó, 14-szeres Grammy-díjas blues legenda utolsó európai turnéja.

A mississippi állambeli gyapotföldeken felnőtt King kilencéves korában kezdett gitározni, majd a húszévesen a kor feltörekvő zenészeihez hasonlóan ő is Memphisbe költözött, ahol rövid utcazenélés után egy rádióadónál lett lemezlovas.

Kezdetben Beale Street Blues Boy néven konferált, majd ebből született meg a Blues Boy King és az azóta is ismert BB King művésznév. Az 50-es években megjelent saját slágerei és virtuóz gitártechnikája miatt King rendkívüli népszerűségre tett szert; évente gyakran több mint 300 koncertet adott a kiskocsmáktól a koncerttermekig, gitárjátéka pedig a rock zenészekre is hatással volt.

A blues berkein kívül szélesebb ismertségre először a Rolling Stones 1969-es közös turnéjával és "The Thrill is Gone" című slágerével tett szert, de játszott Jimi Hendrixszel és Ringo Starr-ral is, a későbbi évtizedekben pedig turnézott többek közt a U2-val, Stevie Wonderrel és rendszeresen dolgozott együtt Eric Claptonnal.

A ma este fél nyolckor kezdődő koncerten először a többszörös Grammy jelölt blues énekesnő, Susan Tedeschi ad egy háromnegyed órás koncertet, aki korábban már szintén turnézott együtt a Rolling Stonesszal, valamint Bob Dylannal és az Allman Brothersszal.

A rövid hangulatteremtő koncertet követően este kilenc körül lép a színpadra BB King, aki valószínűleg klasszikus blues slágereket és pályafutásának legismertebb dalait egyaránt elő fogja adni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×