eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

George Clooney szerint Hollywood halott

Az egyik legnagyobb amerikai filmsztár, George Clooney szerint a hollywoodi filmgyártás aranykora végleg leáldozott. Az Oscar-díjas színész úgy véli: a csúcskorszak a hatvanas-hetvenes évekre esett, amikor minden évben több klasszikussá vált alkotást is forgattak.

Filmenként közel 30 millió dollárt keres, mégis a hollywoodi filmgyártás aranykorának végét vizionálja George Clooney. Az Oscar-díjas (és idén is jelölt) színész ugyanis úgy véli: messze van már az a korszak, amikor a hatvanas-hetvenes években több mesterművet is bemutattak a mozikban.

A 46 éves színész szerint a számítógépes képek és a látványtechnika nem képes pótolni a jó történeteket, márpedig ezekben az 1964-1976 közötti korszak bővelkedett.

Ebben a bő tíz évben a stúdiók szinte havonta forgattak egy-egy mesterművet, miközben olyan rendezők feszegették a filmkészítés határait, mint Stanley Kubrick, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Alan J. Pakula és Sidney Lumet.

"Olyan 12 év volt ez, amikor évente tíz klasszikussá váló filmet láthatott az ember. Ilyeneket ma már nem készítenek. Még csak esélyed sincs ilyen filmeket forgatni" - jelentette ki George Clooney.

Hollywoodi karrier

Az amerikai színész azt is elárulta, hogy néhány évvel ezelőtt minden barátjának 100 DVD-ből álló csomagot ajándékozott, egytől egyig a kedvenceivel. Ezek között olyan filmek szerepeltek, mint a Bombabiztos, A kém, aki bejött a hidegről, a Dr. Strangelove, a televíziókról szóló Hálózat, vagy a Robert De Niro zseniális alakításával fémjelzett Taxisofőr.

A szélesebb közönség számára a Vészhelyzetben ismertté vált George Clooney egyike azon kevés sorozatszínésznek, aki komoly karriert tudott befutni Hollywoodban is.

Pedig nem indult túl jól, hiszen 1997-ben például a Batman és Robinnal nagyot bukott, ám azóta több fontos, elgondolkodtató filmet is forgatott (a kevésbé fontos és elgondolkodtatók mellett...).

Ilyen például az olajipar mindenhatóságáról szóló Sziriana, amiért 2005-ben a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat (és Golden Globe-díjat...) is megkapta.
Kevés az eredeti ötlet

George Clooney azonban állítja: kevés igazán új ötlet és történet látható a filmvásznakon, és ez alól legújabb sikere, a többszörös Oscar-jelölt Michael Clayton sem kivétel, ami sokat köszönhet Alan J. Pakula A Parallax-terv című 1974-es alkotásának.

"Ha megnézik az A Parallax-terv című filmet és a hozzá hasonló alkotásokat, rájönnek, hogy nem most találjuk fel a kereket. Ám ez a téma mindig érdekes lesz" - jelentette ki George Clooney, aki úgy véli: a tévés produkciókra vár az új utak keresése.

Aktívan politizálva

A színész dicsérte a hatvanas-hetvenes évek színészeinek politikai szerepvállalását is. "Ebben az időszakban a színészek vezető szerepet játszottak az emberi jogi mozgalmakban, kiálltak a nők jogaiért és a vietnámi háború ellen" - jelentette ki.

George Clooney ezen a téren megpróbálja követni példaképeit, hiszen nemrégiben az ENSZ békenagykövetévé nevezték ki, elsősorban a szudáni helyzet rendezésében várva segítségét.

Az Oscar-díjas színész emellett aktívan kampányol az amerikai elnökválasztáson is, ahol az egyik demokrata induló, Barack Obama mellett tette le a voksát, akinek pénzt is gyűjt.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×