eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Twitter

Kiszivárgott: az ukrán ellentámadás terve az Egyesült Államokban készült

A közösségi médiában megjelentek azok a háborús tervek, amelyeket az Egyesült Államok és a NATO készített Ukrajna hamarosan bekövetkező nagy ellentámadásával kapcsolatban. A Pentagon hivatalos vizsgálatot indított az eset miatt.

A Twitteren és a Telegramon is megjelentek az amerikaiak által készített haditervek arról az ukrán ellentámadásról, amely hamarosan megindulhat.

A The New York Times cikkére hivatkozva az Index azt írja, hogy a kiszivárgott dokumentumok valóban eredetiek: a lapnak ezt az amerikai kormányzat több tisztviselője is megerősítette. A haditervben leginkább azt részletezték, hogy az ukrán hadsereget miképp kellene felkészíteni a nagy offenzíva megindítása előtt.

A kiszivárgott dokumentumok nem a legfrissebbek, ugyanis még több mint egy hónapja, március 1-jén készültek. A térképeken láthatóak a fegyverszállítási útvonalak, az ellentámadásban várhatóan részt vevő egységek és azok létszáma, valamint egyéb, az offenzíva végrehajtására vonatkozó részletek is.

Az nem derült ki belőlük, hogy Ukrajna pontosan hogyan/mikor akarja végrehajtani az offenzívát, azonban így is épp elég információt tartalmaznak ahhoz, hogy bizonyos következtetéseket le lehessen vonni belőlük. Egyebek mellett arra vonatkozóan is adatokat tartalmaznak, hogy a HIMARS-rakétarendszerekkel milyen gyakran tudnak csapásokat végrehajtani az ukránok a rendelkezésre álló lőszermennyiség fényében.

Katonai elemzők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a közösségi médiába kiszivárogtatott információkat részben módosíthatták.

Dezinformációs művelet lehet, hivatalos vizsgálat indult

A március 1-jei keltezés miatt kérdéses, hogy a dokumentumokban szereplő információk mennyire maradtak aktuálisak. A The New York Times azt is megjegyezte, hogy aznap ukrán katonai tisztviselők a németországi Weisbadenben található amerikai katonai bázison tartottak szimulációs hadgyakorlatot, és másnap Mark Milley amerikai vezérkari főnökkel, valamint Christopher Cavolival, az amerikai hadsereg európai parancsnokával is találkoztak – vagyis elképzelhető, hogy abból az alkalomból hozták létre ezeket a terveket.

A lap azt írta, hogy a szivárogtatás feltételezhetően orosz dezinformációs művelet része lehetett. Mindemellett az amerikai hírszerzés számára komoly problémát jelenthet, hogy nyilvánosságra kerültek a tervek. Mint a The New York Times írta, az amerikai kormányzat lépéseket tett azért, hogy töröljék a közösségi oldalakról a kiszivárgott terveket, de ezt csütörtök éjjelig sem sikerült végrehajtani.

Mindeközben a Pentagon hivatalos vizsgálatot indított azért, hogy meghatározzák, ki lehet a felelős a szivárogtatásért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×