eur:
389.77
usd:
365.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
WASHINGTON, DC - APRIL 19: Deputy Defense Secretary Kathleen Hicks arrives for a closed-door briefing with senators about the Discord leaks at the U.S. Capitol Visitors Center on April 19, 2023 in Washington, DC. Jack Teixeira, a 21-year-old airman in the Massachusetts Air National Guard, was arrested and charged with espionage after sharing classified military documents with a gaming group he belonged to on the internet social app Discord. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/ Chip Somodevilla

Dicsekvésnek indult a súlyos Pentagon-iratos botrány

Jack Teixeira a munkahelyén rendkívül érzékeny információkhoz fért hozzá. Cselekedeteiből az amerikai nemzetbiztonságnak a 2010-es WikiLeaks-botrány óta történt legsúlyosabb megsértése lett.

Továbbra is a tárgyalására vár az amerikai légierő korábbi tagja, Jack Teixeira. A 21 éves fiatal férfit hat rendbeli minősített katonai információ, a Pentagon-iratok eltulajdonításával és továbbításával vádolják, de a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát – írja a vg.hu.

Jack Teixeirát áprilisban tartóztatták le, miután az interneten futótűzként terjedtek el azok a szigorún titkos dokumentumok, amelyek többek között információkat tartalmaztak arról, hogy az amerikai kormány kémkedik a szövetségesei után. A Pentagon-iratokban emellett több jelentés is szerepel Ukrajna helyzetéről, fegyvereiről és stratégiájáról.

A férfi már régóta szivárogtatott ki dokumentumokat a légierő massachusettsi támaszpontjáról, ahol dogozott. Egy Discord-csoportban osztotta meg az információkat, jellemzően fényképeket, amelyeket a dokumentumokról készített.

A szivárogtatásnak nem volt konkrét kémkedés a célja, kezdetben csak dicsekedett az online barátainak arról, hogy a munkahelyén milyen érzékeny információkhoz fér hozzá.

Amikor barátai nem hittek neki, akkor kezdte el megosztani velük azoknak az iratoknak a tartalmát, amikhez a támaszponton hozzáfért.

A Reuters szerint a férfi április óta a Boston melletti Plymouth megye szövetségi börtönében van fogságban, ahol a tárgyalására vár. Utóbbinak az időpontját még tűzték ki. Családja abban bízik, hogy a férfi méltányos és igazságos büntetést kap. Az ellene felhozott vádak alapján 10 év szabadságvesztésre, további 3 év bűnügyi felügyeletre és 250 ezer dollárig terjedő pénzbírságra számíthat, ha mind a hat vádpontban bűnösnek találták.

Ügyét a massachusettsi worcesteri szövetségi bíróság előtt tárgyalják.

A Pentagon-iratos ügyet az amerikai nemzetbiztonság legsúlyosabb megsértésének tartják a 2010-es WikiLeaks-botrány óta. Az eset felvetette a kérdést, hogy egy olyan alacsony rangban dolgozó ember, mint Jack Teixeira is volt a támaszponton, miként férhetett hozzá ezekhez a szigorúan titkos iratokhoz. Joe Biden elnök azóta vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×