eur:
394.33
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
SAAB-Boeing GLSDB. Fotó: SAAB
Nyitókép: Fotó: SAAB

Bendarzsevszkij Anton: az ukránok sikerrel használják a legújabb amerikai fegyvereiket

A posztszovjet társág szakértője Facebook oldalán számolt be erről.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója azt írta: a korábban beharangozott magasabb hatótávolságú GLSDB amerikai rakéták nem csak megérkeztek Ukrajnába, de hatékonyan be is vetették őket az elmúlt egy hétben. Mind az ukrán, mind az orosz katonai telegram csatornák ezekben a napokban ukrán rakétatámadásoktól voltak hangosak - többek között Mariupolban semmisített meg az ukrán haderő orosz logisztikai központokat, fegyver- és lőszerraktárakat. 12-14 célpontot értek ilyen támadások.

Bendarzsevszkij Anton emlékeztetett rá: Mariupol épp hogy a normál rakétákkal felszerelt HIMARS-ok hatótávolságán túl volt, ezért Moszkva komoly tartalékokat halmozott fel a tavaly tavasszal elfoglalt (és rommá rombolt) városban. Mariupol ugyanis egyfajta logisztikai elosztóközpontként funkcionált - az Azovi tengeren keresztül orosz területekről haditechnikát és lőszereket vittek a kikötővárosba.

Az új amerikai rakéták hatótávolsága: zöld a GMLRS (92 km hatótáv), a sárga az ER GMLRS és GLSDB (150 km), a piros az ATACMS rakéták (300 km)
Forrás:Twitter/Ukraine Battle Map
Az új amerikai rakéták hatótávolsága. Forrás:Twitter/Ukraine Battle Map

A mellékelt térkép a különböző rakéták hatótávolságát mutatja. A zöld a GMLRS (92 km hatótáv), a sárga az ER GMLRS és GLSDB (150 km), a piros az ATACMS rakéták (300 km). Ez utóbbi még nincs Ukrajnának, az előbbi kettőből van.

A szakértő azt is megírta, hogy az egyik amerikai PATRIOT rendszer is megérkezett már Ukrajnába, megtanulták, és használják is. Harkivi megyéből érkezett egyre több információ az elmúlt napokban arról, hogy SZ-300-as orosz támadásokat PATRIOT-tal védték ki.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×