eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
SAAB-Boeing GLSDB. Fotó: SAAB
Nyitókép: Fotó: SAAB

Bendarzsevszkij Anton: az ukránok sikerrel használják a legújabb amerikai fegyvereiket

A posztszovjet társág szakértője Facebook oldalán számolt be erről.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója azt írta: a korábban beharangozott magasabb hatótávolságú GLSDB amerikai rakéták nem csak megérkeztek Ukrajnába, de hatékonyan be is vetették őket az elmúlt egy hétben. Mind az ukrán, mind az orosz katonai telegram csatornák ezekben a napokban ukrán rakétatámadásoktól voltak hangosak - többek között Mariupolban semmisített meg az ukrán haderő orosz logisztikai központokat, fegyver- és lőszerraktárakat. 12-14 célpontot értek ilyen támadások.

Bendarzsevszkij Anton emlékeztetett rá: Mariupol épp hogy a normál rakétákkal felszerelt HIMARS-ok hatótávolságán túl volt, ezért Moszkva komoly tartalékokat halmozott fel a tavaly tavasszal elfoglalt (és rommá rombolt) városban. Mariupol ugyanis egyfajta logisztikai elosztóközpontként funkcionált - az Azovi tengeren keresztül orosz területekről haditechnikát és lőszereket vittek a kikötővárosba.

Az új amerikai rakéták hatótávolsága: zöld a GMLRS (92 km hatótáv), a sárga az ER GMLRS és GLSDB (150 km), a piros az ATACMS rakéták (300 km)
Forrás:Twitter/Ukraine Battle Map
Az új amerikai rakéták hatótávolsága. Forrás:Twitter/Ukraine Battle Map

A mellékelt térkép a különböző rakéták hatótávolságát mutatja. A zöld a GMLRS (92 km hatótáv), a sárga az ER GMLRS és GLSDB (150 km), a piros az ATACMS rakéták (300 km). Ez utóbbi még nincs Ukrajnának, az előbbi kettőből van.

A szakértő azt is megírta, hogy az egyik amerikai PATRIOT rendszer is megérkezett már Ukrajnába, megtanulták, és használják is. Harkivi megyéből érkezett egyre több információ az elmúlt napokban arról, hogy SZ-300-as orosz támadásokat PATRIOT-tal védték ki.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×