eur:
394.94
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
2013. február 27-én a Vatikánban készített kép XVI. Benedek pápáról. XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én, 95 éves korában elhunyt.
Nyitókép: Michael Kappeler

Ilyen lett XVI. Benedek sírja - fotók

Megnyitották a látogatók előtt vasárnap reggel a Szent Péter-bazilikában a pápáknak szentelt kriptát, ahova csütörtökön eltemették a december 31-én elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápát.

XVI. Benedek sírját egyszerű fehér márványlap fedi. A carrarai márványból készült sírlapon a latin Benedictus PP XVI felirat olvasható.

A monogram a Pontifex pontificium kifejezés rövidítése, amelyet a pápák saját címként használnak. XVI. Benedek, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, visszavonulása után sem mondott le róla.

A sírkő alsó részén a görög Krisztus szónak a keresztény ikonológiában használt szimbóluma látható, vagyis egy P és egy X betű egymásba illesztve. A sírkő feletti falat egy reneszánsz dombormű díszíti, melyen Szűz Mária karjában tartja a gyermek Jézust, két oldalán angyalokkal.

A január 5-én eltemetett XVI. Benedek sírja a bazilika altemplomában, az úgynevezett grottákban található, ahova többek között a főoltár oldalától lehet lejutni.

A kripta a pápák hagyományos temetkezési helye: korábbi vatikáni bejelentés szerint XVI. Benedek választotta ki magának a sír helyét, és ott nyugszik, ahol korábban XXIII. János és II. János Pál pápa, akiknek porait szentté avatásuk után a bazilika kápolnáiba helyezték át.

Az altemplom azon pontjáról van szó, amely a legközelebb esik a Szent Péter apostolnak tulajdonított sírhoz, amely pont a főoltár alatt található.

Kilenc órakor nyitották meg a kriptát, ahova akárki lemehet, miután bejutott a bazilikába.

Nem kell külön foglalás vagy jegy XVI. Benedek sírjához. Nincsen külön sor sem,

a látogatóknak ugyanazt az útvonalat kell követni, mint a bazilikába való bejutáshoz. A sírnál a hívők megállhatnak egy rövid imára, és virágot is elhelyezhetnek.

Az MTI tudósítójának helyszíni jelentése szerint a hívők már kilenc óra előtt sorban álltak a bazilikába való bejutáshoz, hogy elsőként róhassák le kegyeletüket a sírnál. Voltak közöttük olyanok, akik nem tudtak részt venni a ravatalozáson vagy a temetésen, mások a temetésen is ott voltak, de a sírnál is imádkozni akartak.

XVI. Benedek ravatalához több mint 195 ezren járultak három nap alatt. Temetésén ötvenezren vettek részt.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×