eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
XVI. Benedek nyugalmazott pápa felravatalozott holtteste a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban 2023. január 1-jén, halálának másnapján. A 95 esztendős emeritus pápa 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.
Nyitókép: MTI/AP/Vatikáni média

Felravatalozták XVI. Benedeket

Több tízezer embert várnak nyitott koporsós ravatalához a következő három napban.

Benedek csütörtöki temetése az első olyan alkalom lesz, melyen pápa temet pápát: a szertartást Ferenc pápa celebrálja. Ezt megelőzően három napra ravatalozzák fel az emeritus pápát.

XVI. Benedek december 31-én, 95 évesen hunyt el, majdnem egy évtizeddel azt követően, hogy meggyengült egészsége miatt lemondott a pápaságról - írja a BBC. Ilyesmire 600 éve került utoljára sor.

A Vatikán szerint Benedek temetése egyszerű és ünnepélyes lesz, a Szent Péter téren tartott szertartással, melyet követően a bazilikában helyezik testét örök nyugalomra. A felravatalozott Benedektől a temetést megelőző napokon este hétig vehetnek búcsút a hívek.

A Joseph Ratzinger néven született XVI. Benedek volt a modern idők első német pápája. Matteo Bruni vatikáni szóvivő szerint személyesen kérte, hogy temetése egyszerű legyen, azonban jelenleg nem ismert még túl sok részlet azzal kapcsolatosan. A tradíciók a hivatalban levő pápák temetésével kapcsolatosak, így nem mindegyik alkalmas a jelenlegi helyzetre.

Legutoljára 2005-ben temettek pápát a Vatikánban: II. János Pál szertartására 4 millió hívő zarándokolt el.

Egyelőre annyi biztos, hogy olasz és német delegációk érkeznek a Vatikánba Benedek temetésére. Pápaságának megítélése ellentmondásos az egyházban előforduló szexuális zaklatások kezelése miatt. Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor méltatta az emeritus pápát "az egyház iránti egész életen át tartó odaadásáért", Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pedig nagyszerű emberként emlékezett rá, akit a történelem nem fog elfelejteni".

Brazíliában, amely a világ legnagyobb katolikus nemzete, Luiz Inácio Lula da Silva frissen beiktatott elnök úgy fogalmazott, hogy vigasztalást kér a Szentatya híveinek és tisztelőinek.

Ferenc pápa újévi miséjében "az evangélium és az egyház hűséges szolgájaként" jellemezte XVI. Benedeket, aki 2005-től 2013-as lemondásáig vezette a római katolikus egyházat.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×