eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
05 January 2023, Vatican, Vatikanstadt: Pope Francis speaks during the public funeral Mass for Pope Emeritus Benedict XVI in St. Peters Square . Pope Emeritus Benedict XVI died Dec. 31, 2022, at the Vatican at the age of 95. Photo: Oliver Weiken/dpa (Photo by Oliver Weiken/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance

Pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút XVI. Benedektől – galéria, videó

Noha már nem volt a katolikus egyház feje, pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút csütörtökön Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápától, aki az óév utolsó napján, 95 évesen hunyt el egy vatikáni kolostorban.

Hajnalban kezdtek gyülekezni a hívek a Vatikánban, hogy részt vegyenek XVI. Benedek pápa temetésén. A világ minden részéről érkeztek zarándokok, laikus hívek és egyházi személyek. Kiemelt biztonsági intézkedéseket vezettek be: fémdetektoros kapukon kellett áthaladni, a légtérben repülési tilalmat rendeltek el, a környező utcákat lezárták. A helyszínen több mint ezer rendőr, tűzoltó és mentő volt jelen.

A gyászszertartás kezdetére teljesen megtelt a Szent Péter tér. Tízezrek vettek végső búcsút a katolikus egyházat nyolc évig vezető, német származású pápától. Polgári nevén Joseph Ratzingertől.

Letakart ciprusfa koporsóját a bazilika előtt felállított emelvényre helyezték el, miközben több mint 500 bíboros, püspök és csaknem 4 ezer pap vonult az oltár köré. És ezzel elkezdődött XVI. Benedek temetése, kérésére ünnepélyesen, de az egyszerűség jegyében – írja a Hirado.hu.

A gyászmisét utódja, Ferenc pápa mutatta be.

A katolikus egyház kétezer éves történetében még nem volt példa arra, hogy az elhunyt egyházfőt a hivatalban lévő búcsúztassa.

Ferenc pápa latinul mondott prédikációjában úgy fogalmazott:

„Mi is, szilárdan kötődve az Úr utolsó szavaihoz és a tanúságtételhez, amely az ő életét jellemezte, egyházi közösségként az ő nyomdokaiba akarunk lépni, és testvérünket az Atya kezére bízzuk: az irgalmasság e kezei találják meg lámpását meggyújtva az evangélium olajával, amelyet életében ontott és tanúsított”, búcsúzva az elhunyt pápától úgy fogalmazott: „Benedek, legyen teljes az örömöd, amint hallod az Úr hangját, most és mindörökké.”

A nyilvános gyászszertartás után a 12 fehérkesztyűs koporsóvivő visszavitte XVI. Benedeket a Szent Péter-székesegyházba, hogy ott a nyilvánosság előtt elzárt ceremónián helyezzék végső nyugalomra a néhai egyházfőt.

Mielőtt a koporsó eltűnt a bazilika kapui mögött, Ferenc pápa megáldotta, kezével megérintette és meghajolt előtte. Csókkal illette a koporsót Georg Gänswein érsek, aki évtizedek óta volt a pápa személyi titkára, legfőbb bizalmasa.

A templomban a ciprusfa koporsót egy tartósító hatású cinkkoporsóba, azt pedig egy újabb fakoporsóba tették, majd a bazilika kriptájának azon szerény sírhelyén helyezték el, ahol elődei közül a később szentté avatott XXIII. János és II. János Pál pápa is nyugodott átmenetileg.

05 January 2023, Vatican, Vatikanstadt: Georg Gänswein (M), archbishop of the Curia and longtime private secretary to the late Pope Emeritus Benedict XVI, and German President Frank-Walter Steinmeier (r) attend the public funeral Mass for Pope Emeritus Benedict XVI in St. Peter's Square. On the left, a member of the Pontifical Swiss Guard kneels. Pope Emeritus Benedict XVI died Dec. 31, 2022, at the Vatican at the age of 95. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images)
Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images

A még a gyászszertartás előtt a koporsóba zárt tekercs, az elhunyt műveinek összefoglalását tartalmazó rogitum „elismert teológusként” méltatja a néhai egyházfőt. A dokumentum kiemeli, hogy XVI. Benedek pápaként, nagy tekintélyű teológusként a hit alapigazságainak terén végzett tanulmányaival gazdag örökséget hagyott maga után.

A gyászszertartáson egyházi és állami vezetők, uralkodók vettek részt. Köztük Novák Katalin köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Erdő Péter bíboros. Az esztergom-budapesti érsek a közmédiának adott interjújában azt mondta: XVI. Benedek óriási szellemi örökséget hagyott maga után.

Vatikánváros, 2023. január 5.
A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök (k) és férje, Veres István (az államfő mögött), valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (az államfő mögött) XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén a vatikáni Szent Péter téren 2023. január 5-én. A 95 esztendős korában 2022. december 31-én elhunyt emeritus pápát, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik örök nyugalomra.
MTI/Sándor-palota
Vatikánváros, 2023. január 5. A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök (k) és férje, Veres István (az államfő mögött), valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (az államfő mögött) XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén a vatikáni Szent Péter téren. MTI/Sándor-palota

„Lelki ember volt, tehát ráfigyelt másokra, meghallgatta a véleményüket, igyekezett belefoglalni a saját állásfoglalásaiba is. Szenvedéllyel szerette az egyház egységét. Megtett mindent akár az anglikánokkal való párbeszéd érdekében, akár az ortodoxia irányába” – mondta Erdő Péter.

A gyászszertartás után a néhai pápa koporsóját a Szent Péter-bazilika alatti kriptában temették el, ahol több mint kilencven elődjének sírja található.

XVI. Benedek a teljességet képviselte – erről a magyar katolikus püspöki konferencia tv referense beszélt az M1-en. Török Csaba azt mondta: a néhai pápa lelki végrendeletéből kiderült, hogy kiválasztottságát komolyan vette, jelekből következtetett a sorsszerűségre.

VATICAN CITY, VATICAN - JANUARY 05: Clergy attend the funeral mass for Pope Emeritus Benedict XVI at St. Peter's square on January 5, 2023 in Vatican City, Vatican. Former Pope Benedict XVI, who served as head of the Catholic Church from 19 April 2005 until his resignation on 28 February 2013, died on 31 December 2022 aged 95 at the Mater Ecclesiae Monastery in Vatican City. Over 135,000 people paid their tributes on the first two days of the late pontiff's lying in state at St. Peter's Basilica. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Christopher Furlong/Getty Images

„Korszakos ember volt, hiszen kongregációvezetőként és pápaként egy egybefüggő teológiai korszakot fémjelez a neve, ugyanakkor egy olyan ember volt, aki iszonyúan megküzdötte a pápaságot, hiszen a fölgyülemlett ügyek őrá vártak, és akadémiai intellektusként ő ezzel nagyon sokat küzdött, tehát alázatos szőlőmunkásnak nevezte magát az úr szőlőjében első beszédében, ez megvolt szorgalomban, hűségben” – fogalmazott.

XVI. Benedek pápa, december 31-én, 95 éves korában hunyt el. A temetése előtti három napban mintegy 200 ezer ember rótta le kegyeletét a Szent Péter bazilikában felállított ravatalánál. A gyász jeleként szerte Olaszországban félárbocra eresztették a zászlókat. Uram, szeretlek – ezek voltak XVI. Benedek pápa utolsó szavai.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×