eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Rendőrök és mentőalakulatok tagjai dolgoznak egy robbanás helyszínén Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon 2022. november 13-án. A detonációnak az első vizsgálatok szerint négy halottja és 38 sebesültje van. A robbanás eredete egyelőre ismeretlen.
Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco

Szakértő: ez a törökországi merénylet már a levegőben lógott

Kisbenedek József nemzetbiztonsági szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára az InfoRádióban elmondta, az ukrajnai háborúhoz nincs köze a vasárnapi tragikus történésnek, a belső problémákhoz Törökországban annál inkább.

Hosszú idő után volt újra könyörtelen terrortámadás vasárnap Törökországban. Isztambul forgalmas sétálóutcájában robbantottak, hatan meghaltak, több mint nyolcvanan megsérültek a hétfő reggeli információk szerint. A vélt elkövető őrizetben van, egy kurd terrorszervezethez köthető.

Kisbenedek József nemzetbiztonsági szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára az eseményeket értékelve az InfoRádióban elmondta, a viszonylag hosszú csend után most az történt, hogy egy hölgy ült egy padon 40 percen át, majd hátrahagyva egy műanyag csomagot távozott a forgalmas utca adott pontjáról. Van még 2-3 fiatal, aki hozzá tartozott, de azt még egyelőre nem tudni, hogy hányan vannak a nőn kívül őrizetben.

"Nagyon sok indok lehet a kurdok részéről - akik nagyobb területet a szomszédos Szíriában is ellenőrzés alatt tartanak -, amely alapján merényletet hajthatnak végre. Azt sem szabad elfelejteni, hogy elég magas a sérültek száma, a helyszín miatt. Közben megállapították, hogy a sérültek között két kormányalkalmazott is van, illetve öt olyan ember, akik válságos állapotban vannak. A halottak közül négyen a helyszínen haltak meg" - részletezte a szakértő, aki szerint nyugodtan lehet "nagy merényletnek" nevezni a vasárnapit.

Nem feltételezi, hogy a történésnek köze lenne az ukrajnai háborúhoz, inkább a kurdok és a törökök közti vita "csupán", márpedig azért, mert a törökök szerepe az orosz-ukrán konfliktusban kiegyensúlyozottnak tűnik, mindkét féllel kapcsolatban vannak, és már javaslatuk is volt békemegállapodásra.

"Tudjuk, hogy a gabonaszállítmány megszervezésében is jelentős szerepe volt a török kormánynak. Itt inkább belső problémák vannak, amiből nincs kevés Törökországban" - ecsetelte Kisbenedek József.

Az elmúlt időszakban ráadásul a török hatalom "elég sok embert vett őrizetbe", a feszültség egyáltalán nem enyhült, levegőben volt már egy ilyen merénylet, "de várjuk meg a végét a nyomozásnak".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×