eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Emmanuel Macron francia elnök (j) és felesége, Brigitte szavaz a nemzetgyűlési választások második fordulójában Le Touquet-ben 2022. június 19-én. A kétfordulós választáson mintegy 48 millió választópolgár a parlament alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre. Franciaországban nincsen pártlistás szavazás, az állampolgárok egyéni jelöltekre adhatják le a voksukat.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/AP/Michel Spingler

Sok meglepetést hozott a francia választás

Nem szerzett abszolút többséget Emmanuel Macron francia elnök pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! elnevezésű koalíciója, de a Köztársaságiakkal együttműködhetnek – mondta a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének oktatója.

Emmanuel Macron francia elnök pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! elnevezésű koalíciója az élen végzett a francia törvényhozási választások második fordulójában, de elvesztette az abszolút többséget a nemzetgyűlésben. A kormánypártnak a következő öt évben 246 helye lesz az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol eddig 345 képviselővel rendelkezett. Az abszolút többséghez 289 szavazat szükséges.

Az eredményeket értékelve a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének oktatója érdeklődésünkre elmondta, bizonyos mértékben megfelelnek a várakozásoknak, bizonyos mértékben viszont óriási meglepetések születtek. Az, hogy Macron pártszövetsége szerezte a legtöbb mandátumot, papírformának számít, ám az előrejelzések azt mutatták, hogy sikerülhet megtartania az abszolút többséget is - fejtette ki.

Szűcs Anita óriási meglepetésnek nevezte, hogy a korábbi Nemzeti Front, a Marine Le Pen vezette szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés 89 képviselői helyet szerzett. Az optimisa becslések 20 mandátumról szóltak, és ezekre kicsit gyanakodva néztek. A 89 mandátumra senki nem számított.

A Franciaország-szakértő szerint természetesen kényelmesebb abszolút többséggel kormányozni, de az elmúlt öt évben Macron így is sok mindent nehezen tudott keresztülvinni. A konzervatív Köztársaságiaknak 64 képviselőjük jutott be, a párt egyik vezető alakja Nicolas Sarkozy volt elnök, aki már az elnökválasztási kampányban is támogatta Macront, míg most a nemzetgyűlési választásoknál ott állt mellette. Ez mutathatja azt, hogy akár a háttérben folytak olyan tárgyalások a választások alatt, amelyek a közös kormányzás kidolgozásáról, együttműködésről szóltak – emelte ki Szűcs Anita, jelezve, hogy a 245 plusz 64 mandátum már kényelmes többséget biztosít.

A szakértő szerint az eredmény nem gyengíti a francia elnök pozícióját az Európai Unióban, hiszen továbbra is övé a legtöbb mandátum, ő lesz az, aki, aki a kormányt kialakíta és kinevezni, és ehhez támogatottsága is lesz.

Szűcs Anita még két meglepetést említett. A baloldali Jean-Luc Mélenchon, a NUPES vezetője a legaktívabb kampányt folytatta, de nem tudott mandátumot szerezni. Szintén nem került be Édouard Philippe, aki sokáig a legnépszerűbb politikus volt, és úgy tűnt Macron az utódjaként építi fel. Mivel nincs mandátuma, miniszteri posztot sem kaphat.

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége hétfőn este Szűcs Anita, valamint Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×