eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Emmanuel Macron francia elnök (j) és felesége, Brigitte szavaz a nemzetgyűlési választások második fordulójában Le Touquet-ben 2022. június 19-én. A kétfordulós választáson mintegy 48 millió választópolgár a parlament alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre. Franciaországban nincsen pártlistás szavazás, az állampolgárok egyéni jelöltekre adhatják le a voksukat.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/AP/Michel Spingler

Sok meglepetést hozott a francia választás

Nem szerzett abszolút többséget Emmanuel Macron francia elnök pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! elnevezésű koalíciója, de a Köztársaságiakkal együttműködhetnek – mondta a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének oktatója.

Emmanuel Macron francia elnök pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! elnevezésű koalíciója az élen végzett a francia törvényhozási választások második fordulójában, de elvesztette az abszolút többséget a nemzetgyűlésben. A kormánypártnak a következő öt évben 246 helye lesz az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol eddig 345 képviselővel rendelkezett. Az abszolút többséghez 289 szavazat szükséges.

Az eredményeket értékelve a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének oktatója érdeklődésünkre elmondta, bizonyos mértékben megfelelnek a várakozásoknak, bizonyos mértékben viszont óriási meglepetések születtek. Az, hogy Macron pártszövetsége szerezte a legtöbb mandátumot, papírformának számít, ám az előrejelzések azt mutatták, hogy sikerülhet megtartania az abszolút többséget is - fejtette ki.

Szűcs Anita óriási meglepetésnek nevezte, hogy a korábbi Nemzeti Front, a Marine Le Pen vezette szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés 89 képviselői helyet szerzett. Az optimisa becslések 20 mandátumról szóltak, és ezekre kicsit gyanakodva néztek. A 89 mandátumra senki nem számított.

A Franciaország-szakértő szerint természetesen kényelmesebb abszolút többséggel kormányozni, de az elmúlt öt évben Macron így is sok mindent nehezen tudott keresztülvinni. A konzervatív Köztársaságiaknak 64 képviselőjük jutott be, a párt egyik vezető alakja Nicolas Sarkozy volt elnök, aki már az elnökválasztási kampányban is támogatta Macront, míg most a nemzetgyűlési választásoknál ott állt mellette. Ez mutathatja azt, hogy akár a háttérben folytak olyan tárgyalások a választások alatt, amelyek a közös kormányzás kidolgozásáról, együttműködésről szóltak – emelte ki Szűcs Anita, jelezve, hogy a 245 plusz 64 mandátum már kényelmes többséget biztosít.

A szakértő szerint az eredmény nem gyengíti a francia elnök pozícióját az Európai Unióban, hiszen továbbra is övé a legtöbb mandátum, ő lesz az, aki, aki a kormányt kialakíta és kinevezni, és ehhez támogatottsága is lesz.

Szűcs Anita még két meglepetést említett. A baloldali Jean-Luc Mélenchon, a NUPES vezetője a legaktívabb kampányt folytatta, de nem tudott mandátumot szerezni. Szintén nem került be Édouard Philippe, aki sokáig a legnépszerűbb politikus volt, és úgy tűnt Macron az utódjaként építi fel. Mivel nincs mandátuma, miniszteri posztot sem kaphat.

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége hétfőn este Szűcs Anita, valamint Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×