eur:
394.53
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az átéltekről beszél egy nő a kelet-ukrajnai Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után, 2022. június 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Ukrajna bejelentette, melyik hónapig nem tárgyal az oroszokkal - percről percre

Áttörési műveletet folytatnak az oroszok Szeverodonyeckben. Gázgyárat és üzemanyagraktárat is támadtak az oroszok. Egész nap frissülő hírfolyam az ukrajnai háborúról.

2022.06.19. 21:33

Ukrajna: térítés nélkül vagy "gombokért" viszik a gabonát az oroszok

A Donyec-medencében lévő Luhanszk megye magtáraiból 15 ezer tonna napraforgót és 10 ezer tonna gabonát vittek ki az orosz megszállók - közölte vasárnap Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója a Facebookon.

2022.06.19. 19:17

Ukrajnai menekülteket látogatott meg Ben Stiller

Az amerikai filmsztár a lengyel határra látogatott.

"A lengyelországi Medyka határátkelőnél olyan családokkal találkoztam, akik az ukrajnai háború elől menekültek el hátrahagyva szeretteiket, nem tudván, hogy visszatérnek-e valaha" - írta a hollywoodi filmsztár a Twitteren.

"Le vagyok nyűgözve a menekültek képviselőitől és attól, hogy mennyire elkötelezettek az emberek támogatásában, hogy folytatni tudják útjukat" - tette hozzá Stiller, aki az ENSZ menekültügyi hivatalának (UNHCR) jószolgálati nagykövete.

A lengyel határőrség szerint az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta mintegy 4,17 millió ukrán menekült érkezett Lengyelországba. Becslések szerint több mint kétmillióan továbbra is Lengyelországban tartózkodnak. (MTI)

2022.06.19. 19:15

Az orosz lépések miatt máris veszélyben látják Németország téli földgázellátását

Veszélybe kerülhet a földgázellátás a téli fűtési szezonban Németországban az orosz gázexport visszafogása miatt - áll a német gazdasági minisztérium egy vasárnap kiszivárgott elemzésében.

2022.06.19. 17:42

Ukrajnában betiltják az orosz zenét

És a "nem kijevi vezetés ellenőrzése alatt álló területről származó" könyveket, kiadványokat.

2022.06.19. 16:48

Az oroszok kilőttek egy katonákat és fegyvereket szállító vonatot, több százan meghaltak

Egy több mint félszáz ukrán tábornok és tiszt életét követelő Kalibr-csapásról és Szeverodonyeck körüli előrenyomulsáról számolt be Igor Konasenkov altábornagy. Súlyos ukrán veszteségek Liszicsanszknál.

2022.06.19. 16:34

Volodimir Zelenszkij: tenger ukrán lesz és biztonságos

Ukrajna nem adja fel a déli országrész orosz megszállás alóli felszabadítására irányuló erőfeszítéseit - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi videóüzenetében, amelyet azután tett közzé, hogy meglátogatta a déli frontvonalon szolgáló ukrán katonákat.

2022.06.19. 11:50

Hajmeresztő ukrajnai esetekről számolt be egy amerikai önkéntes

Egy amerikai oknyomozó újságírónak beszélt az ukrán haderő oldalán harcoló amerikai ismerőse.

2022.06.19. 11:32

Dezertálások, parancsmegtagadások

A brit hírszerzés jelentése szerint az ukrán erők dezertálásokkal küzdöttek az elmúlt hetekben, míg az orosz egységeknél kicsit sem javult a morál és továbbra sem ritka a parancsmegtagadás (van, hogy egész egységek tesznek így, és akár és fegyveres összetűzések is kialakulhatnak a tisztek és csapataik között).

Az orosz hatóságok számára valószínűleg gondot okoz, hogy jogi eszközökkel gyakoroljanak nyomást az ellenálló katonákra, hiszen az ilyen jellegű nyomásgyakorlást éppen az hátráltatja, hogy az Ukrajna elleni invázió hivatalos státusa nem háború, hanem "különleges katonai művelet" - áll a vasárnap ismertetett brit katonai hírszerzési helyzetértékelésben.

A brit katonai hírszerzés vasárnap ismertetett elemzése szerint az orosz fegyveres erők alacsony moráljának fő okai között szerepel, hogy a katonák gyenge minőségű vezetői tevékenységet érzékelnek, mindemellett korlátozottak a lehetőségek a harci alakulatok közötti rotációra, nagyon magasak az orosz fegyveres erők veszteségei, a katonák harctéri stressztől szenvednek, a logisztikai hálózat továbbra is gyenge, és gondok vannak a fizetések folyósításával is.

Ráadásul sok orosz katona még most sincs tisztában a háború céljaival, és ez minden rendfokozatra igaz - fogalmaz a londoni védelmi minisztérium által vasárnap ismertetett katonai hírszerzési összefoglaló.

2022.06.19. 11:20

Jens Stoltenberg: Oroszország már nem partner, hanem veszély

Akár évekig eltarthat még Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja a NATO főtitkára szerint. Új stratégia jön.

2022.06.19. 09:10

Jelképes helyre látogatott az ukrán elnök

Ismét a frontvonalra látogatott szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton, ahol dicséretet mondott a bátor és keményen dolgozó katonáknak az előretolt állások megtartásáért és megígérte, hogy az ország győzni fog.

(Mikolajivot nem tudták bevenni az orosz erők, így nem tudtak megindulni dél felől Kijev felé, illetve nem jutottak közelebb Odesszához, illetve onnan a Moldovához tartozó, orosz támogatású, el nem ismert, de gyakorlatilag önálló szakadár Dnyeszter Menti Köztársasághoz sem.)

A Zelenszkij Telegram-csatornáján közzétett videón látni lehetett az elnököt, amint kitüntetéseket ad át és a katonákkal fényképezkedik, feltehetően egy földalatti óvóhelyen a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében.

Az elnöki hivatal nem közölte, hogy Zelenszkij mikor utazott - immár másodszor - a frontvonalra. Az államfő Mikolajiv megyeszékhelyre látogatott, és megtekintette a megyei közigazgatási hivatal lerombolt székházát, ahol egy robbanásban márciusban harminchét ember halt meg.

Ellátogatott a mikolajivi kórházba is, és kitüntetést adott át Olekszandr Szenkevics polgármesternek és Vitalij Kimnek, Mikolajiv megye állami közigazgatási hivatala vezetőjének az orosz invázió négy hónapja alatt tanúsított bátorságukért és munkájukért. (MTI)

2022.06.19. 09:05

Még hónapokig nem tárgyalnak az ukránok

David Arahamia, az ukrán tárgyalóküldöttség vezetője szombaton közölte, hogy Ukrajna csak az orosz erők visszaszorítása után kész tárgyalni az orosz féllel, amire

augusztusban kerülhet sor.

(MTI)

2022.06.19. 09:04

Üzemanyagraktárat és gázgyárat támadtak az oroszok

Három orosz rakéta lerombolt szombaton egy üzemanyagraktárt a Dnipro megyeszékhely közelében fekvő Novomoszkovszkban, három embert kórházba szállítottak - közölte Valentin Reznicsenko, a megyei közigazgatási hivatal vezetője.

A kelet-ukrajnai Harkiv megye közigazgatási hivatalának vezetője, Oleh Szinehubov szombaton közölte: több orosz rakéta csapódott be az Izjum járásban található gázgyárba, ahol tűz ütött ki. (MTI)

2022.06.19. 09:03

Orosz művelet a szeverodonyecki áttörésre

Az oroszbarát szakadárok által 2014 óta részben ellenőrzött Donyec-medencei Szeverodonyeckben folytatódtak szombaton az ádáz harcok, ahol az orosz erők megpróbálnak áttörni - közölte szombaton a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzója, Szerhij Hajdaj. Elmondta: a szomszédos Liszicsanszk is heves légitámadások célpontja volt.

Liszicsanszk lakói evakuálásra készülnek.

Hajdaj azt is közölte, hogy az orosz hadsereg jelentős tartalékos katonát irányított át más hadszínterekről Szeverodonyeckbe.

A brit hírszerzés jelentése szerint indkét oldal heves tüzérségi tűzzel fedezve harcol Szeverodonyeck térségében, de a frontvonal nem sokat mozdul. Ukrán oldalon rengeteg a dezertőr, orosz oldalon folyamatos a parancsmegtagadás.

A donyecki oroszbarát szakadárok szombaton azt közölték, hogy a Donyeck elleni ukrán tüzérségi támadásban öt polgári személy halt meg és tizenketten megsebesültek. (MTI, Portfolio)

2022.06.19. 08:55

Határátlépési adatok

Magyarország területére 2022. június 18-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7 134 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7 028 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 323 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. június 18-án 370 ember, köztük 178 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×