eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A brit parlament által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök felszólal a brit parlament alsóházában Londonban 2022. január 31-én. Johnson bocsánatot kért, amiért a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korábbi zárlatok idején partikat és egyéb összejöveteleket rendeztek a londoni miniszterelnöki hivatalban.
Nyitókép: MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor

Szakértő: Boris Johnson elterelő hadműveletet kezdett

Súlyos vezetői hibákat, mulasztásokat ró fel a brit kormánynak az a vizsgálat, amely a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányhivatalokban a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején rendezett összejövetelek, partik hátterének feltárására indítottak. A vizsgálati jelentés előzetes, 12 oldalas összefoglalóját hétfő délután tette közzé a Downing Street. A részletekről Gálik Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem docensét kérdeztük.

Gálik Zoltán szerint egy brit miniszterelnök mindenképp belebukott volna már abba, ha a népe úgy érzi, hogy szerinte rá más szabályok vonatkoznak, és amennyiben nem Boris Johnsonnak hívnák ezt a miniszterelnököt, egészen biztosan távozott volna már a hatalomból. „De Johnson még tartja magát, bár politikailag kezdenek összecsapni a hullámok a feje fölött” – fűzte hozzá a Corvinus Egyetem docense.

Ismeretes, az úgynevezett Downing Street-i karanténbulikról készült jelentés – előzetes, 12 oldalas összefoglalója –, rendkívül elmarasztaló a brit miniszterelnökkel szemben, megállapítva – ha nem is jogsértéseket, de legalábbis – azokat a tarthatatlan helyzeteket, amikben ezeket a partikat megtartották; ráadásul nem is egy, hanem 16 rendezvényről van szó. Gálik Zoltán hozzátette: jelenleg mindenki a jelentés folytatását várja, és hogy annak lesznek-e további politikai következményei.

A szakértő szerint a helyzet különlegességét erősíti, hogy egy olyan politikai felelősségvállalásnak a kérdése is felmerül, ami messze túlmutat azon, hogy egyszerűen csak partikat rendeztek volna a Downing Streeten, ami egy újfajta, sokak számára furcsán ható politikai kultúra meghonosodását jelzi, de itt most arról van szó, hogy

másfél évig azok, akik a szabályokat hozták, nem tartották be azokat.

Gálik Zoltán megjegyezte, a miniszterelnököt saját képviselőtársa, Theresa May is szembesítette a londoni parlamentben a kérdéssel: felfogta-e egyáltalán, hogy áthágja a szabályokat, miközben mások nem tudták meglátogatni a kórházban a szeretteiket, vagy elmenni a temetésükre. „Úgyhogy a Konzervatív Párt nagyon-nagyon érzékeny, és éppen ezért most nagyon megosztott ebben a kérdésben” – fogalmazott az egyetemi docens.

Ami a lakosság reakcióját illeti, Gálik Zoltán elmondása szerint, miután itt politikai felelősségvállalásról és a parlament félrevezetéséről van szó, szinte kivétel nélkül minden képviselői körzetből érkeztek jelzések, hogy egy ilyen politikai vezetést nem tűrnek el az emberek, és ennek nyomán 22 százalék alá zuhant be Johonson támogatottsága, miközben a Munkáspárt – a májusi választások előtt – már 10 százalékkal előzi a konzervatívokat.

A szakértő arról is beszélt, hogy nagyon furcsállaná, ha Boris Johnson azok után is megőrizné pozícióját, ha esetlegesen a rendőrségi vizsgálatok is megalapítanák – saját hatáskörükre vonatkozóan – a miniszterelnök felelősségét. Igaz, a kormányfő ennek árnyékában most nagyon pozitív képet igyekszik kialakítani, mely során kabinetirodát kíván létesíteni a Downing Streeten, és előtérbe tolta az összes olyan választási programját, ami a brexit folytatását célozza, illetve a gazdaságnak az élénkítésére, és nyilván a vírushelyzetnek enyhítésére irányul. De sokan úgy vélik,

mindez egy elterelő hadművelet, és nagyon átlátszó

– fogalmazott Gálik Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×