eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy ápoló a koronavírusos betegek számára kialakított osztályon a bukaresti Marius Nasta Tüdőkórházban 2021. október 6-án. Romániában az elmúlt 24 órában 14 ezernél is több új megbetegedést regisztráltak és 331-en haltak bele a betegség szövődményeibe, ami a legtöbb a vírus megjelenése óta.
Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Választani kell Székelyföldön, melyik koronavírusos beteg jut lélegeztetőgépre

Annyi a koronavírusos beteg Székelyföldön, hogy választaniuk kell az orvosoknak, ki kapjon esélyt - számolt be az InfoRádiónak Tar Gyöngyi, Hargita megye tisztifőorvosa.

Drámainak nevezte a romániai helyzetet Tar Györgyi. Hargita megye tisztifőorvosa arról beszélt, hogy soha nem gondolta volna, hogy választania kell a páciensek közül a kapacitás függvényében, hogy ki kerüljön lélegeztetőgépre és ki ne, kinek van nagyobb esélye a túlélésre.

"Ez nagyon fájdalmas. Amikor láttuk, hogy Olaszországban és Spanyolországban a kollégák kénytelenek ilyen döntéseket hozni, az rosszul esett, és reméltük, hogy nem fog ide eljutni a helyzet. De sajnos ide is eljutott" - fejtette ki.

Tar Gyöngyi

az alacsony átoltottsággal magyarázta a mostani drámai helyzetet.

Székelyföldön kevés koronavírusos eset volt az ország többi részével szemben, de ez a helyzet visszacsap, mert alacsony a védettség - mondta.

Volt olyan hely, ahol az oltók többen voltak, mint a beoltottak - érzékeltette a helyzetet. Tar Gyöngyi közölte, hogy a román átlag 33 százalék, ezzel szemben Székelyföldön 20-21 százalékos a beoltottság, ami szerinte fájdalmas.

Csalódtunk, mert az orvosokon, a személyzeten, az oltóközpontokon vagy a rendelkezésre álló oltóanyagok nem múlott - tette hozzá.

Hargita megye tisztifőorvosa arról is beszélt, hogy

a román egészségügy kapacitásának a határán áll.

A betegek magyar kórházakba szállítása csak a határ közelében élőkön tud segíteni. A székelyek számára a nagy távolság miatt ez nem megoldás - tette hozzá Tar Gyöngyi.

Magyarország 50 beteget vesz át Romániától intenzív ellátásra

Magyarország segít Romániának, és 50 koronavírusos beteget vesz át intenzív ellátásra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető kiemelte: Romániában rendkívül komoly kihívásokkal küzdenek a járványhelyzet tekintetében, "nagyon sok a súlyos beteg, nagyon sok a napi esetszám". Az elmúlt napokban folyamatosan egyeztettek Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel és Cseke Attila egészségügyi miniszterrel abban a kérdésben, hogy Magyarország miként tudna segítséget nyújtani Romániának ebben a rendkívül nehéz helyzetben - közölte.

Elmondta: korábban lélegeztetőgépeket és favipiravir hatóanyagú gyógyszert is küldtek, azonban ennél egy nagyobb kérése is volt a romániai kormánynak. Ez arra vonatkozott, hogy Magyarország vegyen át súlyosan beteg koronavírusos fertőzötteket intenzív kezelésre, ugyanis "a romániai egészségügyi ellátórendszer leterheltsége sok esetben már a határon mozog" - mutatott rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×