eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyar szabadalmat használhatnak egy üzbegisztáni atomerőműben

Magyarország és Üzbegisztán gazdasági és kereskedelmi együttműködése a bizonyíték arra, hogy megérte elindítani a keleti nyitás politikáját - jelentette ki Üzbegisztánból Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 27 magyar és 58 üzbég céget tömörítő magyar-üzbég üzleti tanács alakuló ülése előtt.

A tárcavezető elmondta: bár a világgazdaságnak és a világkereskedelemnek tavaly rendkívül rossz éve volt, a magyar-üzbég kapcsolatok fejlesztésébe fektetett munka bőségesen megtérült, hiszen egyetlen esztendő alatt 38 százalékkal nőtt Magyarország és Üzbegisztán kereskedelmi forgalma, amely így meghaladta a 115 millió dollárt. A miniszter szerint korábban erre még nem volt példa.

Szijjártó Péter később az alakuló ülésen felszólalva kijelentette: éppen most lépünk be a világgazdaság egy új korszakába. Szerinte ahhoz, hogy Magyarország és Üzbegisztán a győztesek között legyen, nagyban hozzájárult a magyar kormány által 11 éve elindított keleti nyitás politikája. Ennek a stratégiának a célkitűzése az, hogy a lehető legszorosabb kapcsolatokat építsük ki a keleti gazdaságokkal, amelyek a leggyorsabban feltörekvő gazdaságok a világon - mondta.

Szijjártó Péter öt előfeltételt nevezett meg, amelynek szerinte teljesülnie kell a virágzó kapcsolatokhoz.

Elsőként említette az akadályoktól mentes és a vállalatok, üzletek számára az üzletkötést lehetővé tevő politikai kapcsolatot. Ezzel összeüggésben elmondta, hogy kedden a két ország közötti stratégiai partnerkapcsolatról szóló megállapodást írnak alá.

A külgazdasági és külügyminiszter második feltételként a fizikai jelenlétet említette, amellyel kapcsolatban felidézte, hogy Magyarország négy évvel ezelőtt nyitott nagykövetséget az üzbég fővárosban, Taskentben.

A tárcavezető harmadik pontként az emberek közötti kapcsolatokat említette, s beszámolt arról: Magyarország 30 ösztöndíjat biztosított Üzbegisztán számára, amit 100-ra kellett növelni a közelmúltban, mivel Üzbegisztánban már 215 jelentkezést nyújtottak be. Emlékeztetett továbbá arra, hogy Üzbegisztán volt az első olyan ország, amely segítséget nyújtott Magyarországnak a koronavírus-világjárvány első hullámának idején, 650 ezer maszkot küldött Magyarország számára.

A tárcavezető negyedik pontként a pénzügyi hátteret említette, amellyel kapcsolatban emlékeztetett: a Magyar Eximbank 100 millió dolláros hitelkeretet nyitott korábban kizárólag az üzbég-magyar vállalatközi együttműködés támogatásához, ami rendkívüli egyszerű export-importtranzakciók, vegyes vállalatok létrehozását szolgálhatja, illetve a különböző tendereken való indulást is elősegítheti harmadik országokban. Szijjártó Péter kifejezte reményét, hogy minél hamarabb elfogy ez a 100 millió dollár annak érdekében, hogy új hitelkeretet nyithassunk meg.

A külügyminiszter ötödik előfeltételként a zászlóshajó-projekteket említette. Ezzel kapcsolatban elmondta: nagyon nagy hangsúlyt fektettünk a tudományos és technológiai fejlesztésre a közelmúltban mezőgazdasági cégeknél.

A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt az előkészítés alatt álló legnagyobb közös fejlesztésről, amely a nukleáris energiával kapcsolatos. Elmondta: Üzbegisztánban jelenleg atomerőművet építenek, és a magyar szabadalomként bejegyzett Heller-Forgó-rendszert akarják az új atomerőmű hűtési rendszerének kidolgozására használni.

Ez azt jelenti, hogy egy jóval 200 millió euró fölötti magyar beruházástechnológia-export valósulna meg Üzbegisztánban - hangsúlyozta.

Ráadásul - miképp arra rámutatott - ha sikerül az atomerőmű hűtési rendszerét gyakorlatilag víz jelenléte nélkül megépíteni,

az világszinten olyan magyar referenciát jelenthet, amelyet onnantól kezdve a világon bárhol, nem víz mellé települő atomerőmű építésénél használni lehet.

Tehát több mint százmillió dollárnyi magyar beruházás áll előkészület előtt, amely megvalósulása után a magyar "kifektetési stratégia" immáron egy új dimenzióba kerül - tette hozzá.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy több olyan magyar vállalati beruházás is küszöbön áll, amelynek sikere nagy mértékben hozzájárul majd a magyar gazdaság dimenzióváltásának végrehajtásához. A külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta: négy magyar beruházás fog hamarosan megindulni mezőgazdasági és élelmiszeripari területen 150 millió dollár értékben, mégpedig a növényi olajok, a takarmányok gyártása, valamint a szarvasmarha-tenyésztés területén.

A tárcavezető elmondta továbbá: egy korábban kötött megállapodás értelmében a magyar gyógyszerek immár könnyített regisztrációval kerülhetnek a piacra, ami a magyar gyógyszeripari export további bővülését fogja jelenteni.

A magyar gyógyszeripari termékek általában 60-70 millió dollárnyi bevételt jelentenek az üzbég piacon a magyar gyógyszeripari vállalatoknak. A Richter 25 éve van jelen Üzbegisztánban, ahol a piac 13. legnagyobb szereplője - közölte.

Szijjártó Péter nagyra értékelte Üzbegisztán küzdelmét a terrorizmus és szélsőségességek ellen. Ezzel kapcsolatban leszögezte: Magyarország technológiai támogatást kíván biztosítani Üzbegisztánnak a határvédelemhez.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×