eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Belgiumban a héten átlagban napi 2000 új fertőzést regisztráltak

Belgiumban tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése: az elmúlt héten napi átlagban 2000 új fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi hatóságok, ami 84 százalékos növekedést jelent az előző heti adatokhoz képest - írta vasárnap a helyi sajtó.

A belga közegészségügyi szolgálat vasárnapi statisztikái szerint a hét közepén, szerdán több mint 3000 ember tesztje volt pozitív, és 213-ra emelkedett a 100 ezer lakosra jutó aktív fertőzöttek száma. A legtöbb esetet, 2965-öt, Brüsszelben regisztrálták.

Az új belga kormány egészségügyi minisztere, Frank Vanderbrouke megítélése szerint "a helyzet nagyon aggasztó." Vasárnapi sajtótájékoztatóján azt javasolta, hogy a lakosok háztartásukon kívüli kapcsolataikat korlátozzák 5 főről 3 főre, mivel "ez segíthet abban, hogy ne kelljen újra iskolákat bezárni, és az idős embereket elszigetelni".

A kórházi felvételek száma is növekszik: szeptember 30. és október 4. között napi átlagban 71 beteget szállítottak be fertőzéses tünetekkel kezelésre, 49-cel többet, mint előző héten. A héten napi átlagban 8 beteg halt meg a fertőzés okozta szövődményekben, míg szeptember elején ez nem volt több 2-3 esetnél. A 11,5 millió lakost számláló országban szerdán a halálozások száma átlépte a 10 ezret, az új koronavírussal igazoltan megfertőződötteké pedig meghaladta a 127 ezret.

A szomszédos Hollandiában is romlott a járványhelyzet: vasárnap rekordszámú, 4007 új fertőzöttet azonosítottak, 35-tel többet, mint egy nappal korábban. A járvány gócpontjai továbbra is nagyvárosok, Amszterdam, Hága és Rotterdam. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan növekszik, jelenleg 810 embert kezelnek Covid-19 betegséggel egészségügyi intézményekben, 9 százalékkal többe, mint szombaton.

A holland kormány a héten azt szorgalmazta, hogy viseljenek védőmaszkot a lakosok, jóllehet előtte hosszú ideig azon az állásponton volt, hogy ez a fajta védekezés nem hatékony a vírus ellen. A holland egészségügyi szakemberek azonban azt is hangsúlyozzák, hogy a maszk viselése nem helyettesíti a higiéniai és a társadalmi távolságtartási szabályokat.

A 17 millió lakosú országban a járvány kezdete óta közel 136 ezer koronavírus fertőzést azonosítottak, és 6454-en lettek a kór áldozatai.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×