eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az EU is megszólalt az Izrael-Egyesült Arab Emírségek békemegállapodás ügyében

Törökország is üzent, de nem egyezik a véleménye az Európai Bizottságéval.

Az Európai Bizottság üdvözli az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött, a diplomáciai kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodást, amely mindkét ország számára előnyökkel jár, és elősegíti a közel-keleti stabilitás előmozdítását - jelentette ki Nabila Massrali, az uniós bizottság illetékes szóvivője pénteken.

A brüsszeli testület szokásos, déli sajtótájékoztatóján - kérdésre válaszolva - a szóvivő kiemelte, mindkét ország az Európai Unió partnere.

A palesztin-izraeli rendezés témakörében az unió továbbra is elkötelezett a két államon alapuló megoldás mellett, és készen áll arra, hogy segítse a két fél közötti tárgyalások újrakezdését.

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetében szintén üdvözölte a megállapodást, és kijelentette: a ciszjordániai palesztin területek bekebelezésének felfüggesztése pozitív lépés, az erre irányuló tervekkel teljes egészében fel kell hagyni.

Az uniós diplomácia vezetője szintén reményét fejezte ki, hogy a már korábban elfogadott alapelvek alapján hamarosan folytatódhatnak a két államon alapuló megoldásról szóló tárgyalások.

Törökország szerint a történelem, továbbá a közel-keleti térség népeinek lelkiismerete nem feledi és nem bocsátja majd meg az Egyesült Arab Emírségeknek az Izraellel kötött csütörtöki békemegállapodást - jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség a török külügyminisztérium közleményére hivatkozva.

Hami Aksoy, a tárca szóvivője írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Abu-Dzabi úgy próbálja "tálalni" ezt a "kétszínű" lépést, mintha azt a Palesztina iránti elkötelezettségből tenné, miközben saját "szűkös" érdekeiért elárulja a "palesztin ügyet". Aksoy leszögezte: jogosnak találják azokat az erőteljes kijelentéseket, amelyeket a palesztin nép és a Palesztin Hatóság fogalmazott meg válaszul a békeegyezményre.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×