eur:
395.64
usd:
364.84
bux:
65592.49
2024. március 19. kedd Bánk, József
Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter (b) és Angela Merkel kancellár a berlini kancellári hivatalban tartott sajtóértekezleten, miután a német kormány elfogadta klímavédelmi programját 2019. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Alexander Becher

Olaf Scholz lesz az SPD kancellárjelöltje

Angela Merkel már korábban közölte, hogy jelenlegi, negyedik mandátuma lesz az utolsó.

Olaf Scholz lesz a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a 2021-es szövetségi parlamenti választásokon - jelentette be a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Keresztényszociális Unióval (CSU) nagykoalícióban kormányzó baloldali párt társelnöke, Saskia Esken hétfőn a Twitter közösségi portálon.

Saskia Esken elismerte, hogy a döntés váratlan lehet egyesek számára, de bizalmat kért a párt tagjaitól.

A 62 éves Olaf Scholz pénzügyminiszterként és alkancellárként tevékenykedik az Angela Merkel vezette kormányban. Az SPD politikusa a bejelentést követően azt írta a Twitter-oldalán, hogy "nagyszerű, fair és sikeres kampányban" reménykedik.

A korábbi hamburgi polgármester elemzők szerint az SPD-n belül a jobbszélen áll, és pártja legnépszerűbb politikusának számít.

Németországban várhatóan 2021 őszén tartanak szövetségi parlamenti választásokat, amelyeken megválaszthatják Merkel utódját. A kancellár már korábban közölte, hogy jelenlegi, negyedik mandátuma lesz az utolsó. A CDU és a CSU pedig egyelőre nem nevezte meg a jelöltjét.

A legfrissebb felmérések szerint a Német Szociáldemokrata Párt támogatottsága jelenleg 15 százalékon áll, ami még a 2017-es választáson elért 20,5 százalékos eredményhez képest is visszaesést is jelent. Az SPD 2002 óta nem nyert szövetségi parlamenti választást, és mostanra már a Zöldek is megelőzték népszerűségben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×