eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Angela Merkel német kancellár (j) és António Guterres ENSZ-főtitkár sajtótájékoztatót tart a berlini kancellárián 2019. november 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger

Az internet egysége és szabadsága mellett érvelt Angela Merkel

A német kancellár szerint az internet szabályozását csak a multilateralizmus módszerével, vagyis a politika, a civiltársadalom, a tudomány és a gazdaság, és kivétel nélkül valamennyi állam bevonásával lehet továbbfejleszteni.

Angela Merkel Berlinben, az ENSZ internet-szabályozási kérdésekkel foglalkozó állandó fórumának tanácskozásán arról is beszélt, hogy párhuzamos világok kialakuláshoz,

a hálózat stabilitásának megrendüléséhez, cenzúrához és az állampolgárok megfigyeléséhez vezetne, ha teret nyerne a "bezárkózás" politikája.

A "digitális szuverenitás" nem jelenthet protekcionizmust és kizárólagos állami irányítást, és nem vezethet az internet "széttöredezéséhez" - húzta alá Angela Merkel.

A 2006-ban alapított IGF első berlini konferenciáján a házigazda ország kormányfője kiemelte, hogy egyre inkább összemosódik az analóg és a digitális világ, és közösen, a multilaterális megközelítéssel kell válaszokat kidolgozni azokra a mindig aktuális és folyton újra megtárgyalandó kérdésekre, hogy mit kell átemelni az analóg világból a digitális világba, és milyen értékek és szabályok alapján kell formálni az egymás közti kapcsolatokat a digitális térben.

Ezek az internet jövőjének alapkérdései, és nem szabad megengedni, hogy csak kormányok és államok határozzanak róluk,

hiszen az emberiség egyre nagyobb részét érintik - fejtette ki Angela Merkel, rámutatva, hogy jelenleg 4 milliárd ember használja az internetet, és az előrejelzések alapján alig tíz év múlva, 2030-ban már 7 milliárd internetező lesz.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg António Guterres ENSZ-főtitkár is, aki kiemelte, hogy veszélyben van a szabad és nyitott internet, és világszerte egyre több "digitális fal" választja el az embereket egymástól. Aláhúzta, hogy az internet a társadalmat átformáló korábbi nagy újításokhoz, például a könyvnyomtatáshoz képest rendkívüli sebességgel terjed,

csupán 25 év alatt elérte az emberiség 50 százalékát.

Azonban a politika és a szabályozás nem tart lépést a technológiai haladással, így továbbra is kérdés, hogy az internet révén erősödik-e vagy gyengül az emberi méltóság, és hogy igazságosabbak és biztonságosabbak, vagy kevésbé igazságosabbak és kevésbé biztonságosak lesznek-e a társadalmak.

A nemzetközi közösség együttes felelőssége "olyan irányt adni a technológiának, amely erősíti az előnyöket és gátat vet a nemkívánatos mellékhatásoknak és a visszaélésnek", de eddig nem sikerült teljesíteni ezt a kötelességet - mondta a péntekig tartó tanácskozás nyitónapján az ENSZ főtitkára.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×