eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Róma, 2018. június 6.Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (k) beszél a kormány programjáról tartandó alsóházi bizalmi szavazás előtt a római parlamentben 2018. június 6-én. Balról Luigi Di Maio munkaügyi, jobbról Matteo Salvini belügyminiszter. Az előző napon az olasz parlament felsőháza, a szenátus bizalmat szavazott a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az euroszkeptikus Liga szövetségével létrejött, Giuseppe Conte vezette új kormánynak. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)
Nyitókép: ETTORE FERRARI

Kisebb adóssággal indulhat az új olasz kormány

Az olasz Demokrata Párt és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom megerősítette, hogy a bevándorlásellenes Liga kizárásával új kormányt alakít. Ezzel elhárult az előrehozott választások veszélye, ahol Matteo Salvini Liga-vezérnek különösen jó esélyei lettek volna.

Napokon át tartó huzavona után szerdán alkut kötött a korábban kormányzó Demokrata Párt és a szintén baloldali értékrendű, de elitellenes Öt Csillag Mozgalom egy új kormány alakításáról.

Az olasz kormány annak nyomán omlott össze, hogy egyik vezéralakja, Matteo Salvini belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes augusztus elején beborította az Öt Csillag és a Liga eddigi kényelmetlen koalícióját. Salvini arra játszott, hogy ezek után könnyedén kormányfővé válhat – hiszen a felmérések szerint az olaszok 40 százaléka rá szavazna egy előrehozott választáson.

Ez ezúttal vagy egyelőre nem sikerült, mert szerda délután az Öt Csillag alkut kötött a baloldali Demokrata Párttal, amelynek része, hogy Giuseppe Conte maradhat a miniszterelnök. Contét már reggel magához rendelte Sergio Mattarella államfő, hogy megbízza a kormányalakítással.

Ezt követően az új kormány előtt áll még egy bizalmi szavazás a parlamentben.

A demokraták és az Öt Csillag alkuját egy ideig késleltette, hogy a felek nem tudtak alkut kötni arról, hogy – a volt tudós, és tavaly az előtérbe került kompromisszumos jelölt Conte – maradjon-e kormányfő, vagy egy új miniszterelnökkel jelezzék a változást. A hétvégi G7-csúcson azonban még Donald Trump amerikai elnök is kiállt Conte mellett.

A megállapodás hírére drámai módon estek az olasz állampapírok hozamai – azaz, az új kormány alacsonyabb államadóssággal indul útnak, mint várható volt. Egyes számítások szerint akár a GDP 1 százalékkával eshet a kamatteher, ami segíthet elkerülni Brüsszellel a túl magas költségvetési hiány miatti összecsapást – amit az eddigi Liga-Öt Csillag koalíció elkerülhetetlennek tartott. Emellett, az előrehozott választások elkerülésével

az olaszok megúszhatják a jövő januárra beígért kötelező áfaemelést

– amelyet azért terheltek volna rájuk, hogy Róma megfeleljen az EU költségvetési szabályainak.

A piacok arra számítottak továbbá, hogy az euroszkeptikus Salviniék kiesésével a Demokrata Párt által delegált EU-barát pénzügyminisztere lesz az országnak, amely Európa harmadik legnagyobb gazdasága.

Az alku Achilles-sarka ugyanakkor az Öt Csillag online szavazási rendszere. Luigi De Maio pártvezér, eddigi társ-miniszterelnökhelyettes közölte: a párttagságnak ezzel a módszerrel még jóvá kell hagynia a koalíciós megállapodást és ők ezt még megvétózhatják, mivel az Öt Csillag korábban ígéretet tett, hogy egyetlen hagyományos párttal sem szövetkezik.

Olaszország eddig egyrészt az eddigi belügyminiszter, Salvini markánsan migrációellenes politikája miatt volt a figyelem középpontjában. Másrészt a Salviniék által forszírozott adócsökkentések miatt, amelyek nyomán Olaszország megsértette volna az uniós tagállamok költségvetési hiányára vonatkozó szabályokat. Salvini azzal érvelt, hogy a kiadásnöveléssel akarták megemelni a lakosság életszínvonalát.

Most azt jósolta, hogy az új koalíció gyenge lesz és nem sokáig áll majd fenn.

„Szóval most akkor hat hónapot vagy egy évet kell várnunk? Nem sietünk”

– mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×