eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Martin Schulz elmondta, mi lehet a megoldás

Nehéz nap lesz a Németországot kormányzó nagykoalíció megújításáról folytatott előzetes egyeztetések utolsó fordulója, és sok akadályt kell még elhárítani a megegyezés felé vezető úton - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke csütörtökön Berlinben.

Angela Merkel a testvérpárt Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) folytatott egyeztetés utolsónak szánt, ötödik fordulója előtt tett nyilatkozatában hangsúlyozta, tudja, hogy az emberek megoldásokat várnak a pártoktól, ezért nagy energiával és konstruktivitással, az együttműködés szellemében kezd hozzá a tárgyalásnak.

Martin Schulz, az SPD elnöke szintén azt emelte ki, hogy nagy akadályok vannak még a megállapodás útjában. Hozzátette, hogy várhatóan egész nap tárgyalnak majd. Aláhúzta, hogy

pártja csak akkor hajlandó koalícióra lépni vagy támogatni a következő kormányt, ha a berlini vezetés küzd az Európai Unió összetartásáért és megerősítéséért.

Németországnak választ kell adnia azokra a tervekre, amelyeket a francia államfő, az Európai Bizottság elnöke és az Európai Parlament elnöke bemutatott az EU megújításáról - mondta Martin Schulz. A jelenkort jellemző "szétsodródásra" az összetartás a megfelelő válasz, és a német kormánynak "meg kell erősítenie Európát" - tett hozzá az SPD elnöke, kiemelve, hogy pártja a csütörtöki tárgyalási fordulón javaslatokat tesz az ügyben.

Az SPD székházában rendezett találkozón a tervek szerint külön tárgyalnak majd legfelső szinten, a pártelnökök és a parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetők részvételével, majd az egyenként 13 fős küldöttségek megpróbálják véglegesíteni a 15 témáról, köztük a digitalizációról és a migrációról munkacsoportokban folytatott megbeszélések eredményét rögzítő záródokumentumot.

A pártok tervei alapján mindenki azzal számol, hogy legkésőbb péntekre virradóra befejezik a munkát, ezt jelzi, hogy péntek délelőtt mindhárom párt vezetőségi ülést tart.

A 2013 óta kormányzó nagykoalíció pártjai a szondázásnak is nevezett előzetes egyeztetések eredményét tartalmazó dokumentum alapján külön-külön döntenek arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. A szociáldemokraták egy rendkívüli kongresszuson, január 21-én határoznak az ügyben.

A koalíciós tárgyalások legkorábban a hónap végén kezdődhetnek, és ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×