eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ezért frusztrálóak a Brexit-tárgyalások

Az Egyesült Királyság és a 27-ek jövőbeli viszonyáról különösen nehéz lesz megállapodni, hiszen a britek nem egy létező mintát vennének át, hanem teljesen új kapcsolatrendszert építenének ki. A Bruxinfó interjút készített Michel Barnier uniós főtárgyalóval - mondta az InfoRádióban Gyévai Zoltán, a portál főszerkesztője.

Az interjúban Barnier üzenete az, hogy teljesen érthető, hogy mindenki tartogatja a lapokat, nem akarják mindet kijátszani -mondta Gyévai Zoltán.

„Nagy taktikai csatározás is folyik a felek között.”

A Bruxinfó főszerkesztője kiemelte, van egy lényeges különbség a megközelítésben: az Európai Unió különválasztotta a tárgyalások azon első szakaszát, ami a kiválás feltételeinek meghatározásáról szól és a másodikat, amelyik Barnier szerint is sokkal fontosabb; az az Európai Unió és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatáról szól. A britek a két kérdést próbálják összemosni és egy nagy alkupozíció részévé tenni – tette hozzá Gyévai Zoltán.

„Azért érezhető egyfajta frusztráció, mert mindkét fél ragaszkodik a saját álláspontjához.”

Gyévai Zoltán elmondta, Michel Barnier optimista, ami a főtárgyalói pozíciójából ered, hiszen az ő sikeressége a megállapodás létrehozásán múlik.

„Uniós részről úgy látják, nincs teljesíthetetlen akadálya a megállapodásnak, de ehhez az kell, hogy a múltbéli adósságokat ne mossák össze a jövőbeli kapcsolatokkal.”

A Bruxinfó főszerkesztője szerint a tárgyalások második szakasza politikailag sokkal kényesebb és bonyolultabb lesz, mert Nagy-Britannia úgy határozott, a vámunióból és az EU belső piacából is kilép. Ha ez nem így lenne, lehetne alkalmazni a norvég-modellt: Nagy-Britannia a belső piacért évente fizetne az Európai Unió kasszájába – tette hozzá Gyévai Zoltán.

„Ezért Michel Barnier szerint a kanadai-modell tűnik a legvalószínűbbnek, ami azt jelenti, hogy egy szabadkereskedelmi egyezményt kellene kitárgyalnia az EU-nak Nagy-Britanniával, mint egy harmadik országgal.”

További részletek az InfoRádió Brüsszeli hét című magazinműsorában, szerda este 7 órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×