eur:
389.4
usd:
363.28
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tusk elviszi az EU-csúcsot?

Elemzők szerint félő, hogy az Európai Tanács elnökének megválasztását övező vita háttérbe szoríthatja a többi témát az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő brüsszeli találkozóján.

Csütörtökön huszonnyolcas körben tanácskoznak az uniós vezetők, akik az ülés délutáni megnyitását követően Antonio Tajanival, az Európai Parlament frissen megválasztott elnökével fognak egyeztetni.

Ezt követően, mielőtt rátérnének a többi kérdésre, megválasztják az Európai Tanács elnökét a 2017. június 1. és 2019. november 30. közötti időszakra.

A jelenlegi elnök, Donald Tusk újraválasztása brüsszeli elemzések szerint annak ellenére szinte biztosra vehető, hogy a lengyel kormány nemrég váratlanul bejelentette, helyette Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti képviselőt jelöli az Európai Tanács élére. Sokan azonban mégis fájlalják a varsói bejelentést, mert a találkozónak az előzetes elképzelések szerint az Egyesült Királyság kilépése után bennmaradó tagállamok egységéről kellene szólnia, nem a tagországok szembenállásáról.

Az elnök megválasztásához jogilag nincs szükség egyhangú döntésre, "mindössze" arra, hogy a vezetők legalább 72 százaléka megszavazza valamelyik jelöltet, továbbá a támogató kormányfők által képviselt országok lakossága kitegye a teljes uniós népesség minimum 65 százalékát.

Az állam- és kormányfők ezután a migrációs válság kezeléséről tanácskoznak: áttekintik a korábbi döntések végrehajtását, és sorra veszik a hiányosságokat.

A következő napirendi pont a gazdaság, a munkahelyteremtés, a versenyképesség kérdése, amelynek során kitérnek az egységes piac elmélyítésére is. Ennek kapcsán Tusk a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében kiemelte: "a növekedéssel, a foglalkoztatással és az államháztartással kapcsolatos kilátások javulnak, fel kell használnunk ezt a lendületet gazdaságaink erősítésére, és egyúttal biztosítanunk kell, hogy a növekedés hozadékaiból a polgárok szélesebb körben és igazságosabb elosztásban részesüljenek".

A tanácskozáson terítékre kerül még a közös biztonság- és védelempolitika, valamint az európai ügyészség létrehozásának kérdése is.

A munkavacsorán a résztvevők a továbbra is instabil nyugat-balkáni helyzetet fogják áttekinteni.

Pénteken Nagy-Britannia miniszterelnöke már nem vesz részt az ülésen, csak a "bennmaradó" huszonhetek vezetői maradnak Brüsszelben, hogy informális tanácskozásukon a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről, illetve az EU elődszervezeteit megalapító Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából rendezett március végi római csúcstalálkozó előkészítéséről egyeztessenek.

Sajtóhírek szerint a résztvevők között vita várható az európai projekt újraindításáról szóló nyilatkozat tartalmáról, amelyet a római találkozón fogadnának el. Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország például a többsebességes Európa gondolatát támogatja, a közép- és kelet-európai tagállamok azonban ezt hevesen ellenzik.

A tanács új brüsszeli székházában, a nemrég átadott Európa épületben ez lesz az első uniós csúcstalálkozó.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×