eur:
393.11
usd:
367.78
bux:
67042.09
2024. április 26. péntek Ervin

újabb megállapodás született Aleppó evakuálására

Újabb megállapodás született Aleppó evakuálására - közölte szombaton a helyi felkelőcsoportok egyik tagja.

Abu Bakr al-Farúk az al-Arabíja al-Hadat nevű hírcsatornának arról beszélt, hogy az egyezség értelmében mindenki elhagyhatja Aleppó keleti részét, valamint a lázadók eleget tesznek annak a kérésnek, hogy az emberek elhagyhassanak két olyan települést, Kefraját és al-Fúát, amelyeket a fegyveres ellenzék zárt körbe. Emellett kihozzák a sebesülteket két olyan faluból, Madájából és Zabadániból, amelyeket a kormányerők ostromolnak a libanoni határ közelében.

Aleppó kiürítését korábban azért függesztették fel a kormányerők, mert azt követelték, hogy Kefrajából és al-Fúából is kihozhassák a sérülteket. Farúk közölte, hogy a kormányerők megsértették az előző megállapodást, mert több száz embert őrizetbe vettek, s volt, akit meg is öltek.

A városból sokszor egymásnak ellentmondó hírek érkeznek a felkelőktől és a kormányerőktől, és sok esetben megint mást mond a kormánycsapatokat támogató Oroszország. Pénteken például a felkelők azt állították, hogy a kormányerők tüzet nyitottak a civileket szállító buszokra. A kormányerők tagadták ezt, s azt állították, hogy a buszokat visszafordították.

Nem világos például a korábban an-Nuszra Frontként ismert terrorszervezet álláspontja sem. Egy forrás szerint ők nem mentek bele a két település evakuálásába, majd később ugyanez az ember cáfolta ezt, amit viszont maga a szervezet tagadott le.

A Londonban működő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy al-Fúa és Kefraja kiürítése még nem kezdődött meg, de az új megállapodást egy név nélkül nyilatkozó, damaszkuszi, kormányhoz közeli forrás is megerősítette a Reuters hírügynökségnek. Farúk nem beszélt arról, hogy hány ember távozhat a két faluból. Az OSDH szerint 4500 kormánypárti fegyveres és 20 ezer civil lehet a két településen összesen.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×