eur:
389.44
usd:
361.82
bux:
68636.63
2024. május 7. kedd Gizella

Nő a panaszok száma, de hivatalosan rendben zajlik az orosz választás

Noha nőtt a csalásokra utaló panaszok száma, Oroszországban a hivatalos jelentések szerint rendben zajlik a szövetségi alsóház megválasztása, a távol-keleti régiókban ugyanakkor a választóknak csak az egyharmada szavazott, az öt évvel ezelőttinél alacsonyabb aktivitást mutatva.

Az országos részvételi arány közép-európai idő szerint 14 órakor elérte a 30, Moszkvában pedig a 33 százalékot, ami Nyilolaj Bulajev, a központi választási bizottság alelnöke szerint "jó dinamikát jelent". Bulajev szerint néhány területen rekord részvételt mértek: a Tiva Köztársaságban közel 68, Tyumeny megyében 70, Kemerovóban pedig 80 százalékot.

A választási bizottsághoz a Jabloko liberális ellenzéki párttól bejelentés érkezett, hogy az Altáji körzetben, Barnaulban választási csalásra irányuló kísérletet lepleztek le. A Novoszibirszktől mintegy 200 kilométerre délre fekvő nyugat-szibériai város egyik parkjában 20 embert állítottak elő a hatóságok.

Ella Pamfilova, a testület elnöke az eset kapcsán kilátásba helyezte, hogy ha a belügyminisztérium megállapítja a csalás tényét, akkor érvényteleníti a körzeti választási eredményeket, az érintettek ellen pedig büntetőeljárás indul. Barnaul mellett a dél-oroszországi Baskíriából és Rosztov megyéből is érkezett panasz.

Emilija Szlabunova, a Jabloko elnöke a TASZSZ hírügynökségnek kijelentette, hogy a pártjához eddig 251 bejelentés érkezett a szavazással kapcsolatos lehetséges törvénysértésekről. Állítása szerint Moszkvában és más körzetekben autóbusszal és gépkocsival utaztatják a választókat egyik körzetből másikba. Mint mondta, olyan panasz is érkezett, hogy a szavazó helyiségekben akadályozzák a megfigyelők tevékenységét, s az észak-oroszországi Karéliában maga is tapasztalta, hogy Jabloko-ellenes plakátok kiragasztásával valakik kampánycsend-sértést követtek el.

Ilja Sablinszkij, az elnök mellé rendelt emberi jogi tanács megfigyelőinek koordinátora az Interfax hírügynökségnek szintén arról számolt be, hogy nő a bejelentések száma. Egyebek között olyan panasz is érkezett, hogy az egyik választóhelyiségben az ottani névjegyzékben nem szereplő katonák hosszú sora jelentkezett be voksolni, egy másikban pedig lefüggönyözött szavazófülke helyett egy asztalon kellett kitölteni a szavazólapokat.

A Golosz orosz független megfigyelőcsoport, amely szintén tud szabálysértésekről, vasárnap videofelvételt töltött fel a YouTube-ra, amelyen az látható, hogy egy választási helyiség egyik alkalmazottja több szavazólapot próbál meg az urnába betuszkolni. A Golosz szerint hasonló eset történt a krasznodári járásban is.

Az előző, 2011-es orosz parlamenti választásokon sorozatos csalások történtek. A visszaélések az évtized legnagyobb kormányellenes tüntetéseit váltották ki Oroszországban, amire a hatalom a vezető ellenzéki aktivisták ellen lefolytatott bírósági eljárásokkal reagált.

A választásfelügyelet élére öt hónapja kinevezett Pamfilova, aki korábban emberjogi ombudsman is volt, a héten azt ígérte, hogy lemond, ha az idei politikai erőpróbát is megkísérlik elcsalni.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elkészítette legfrissebb Hitelezési felmérését az MNB. 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, és ezeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani – állapította meg a jegybank, amelynek alelnöke, Virág Barnabás is előadást tart a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×