Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama: a tálib vezető halála fontos mérföldkő az afganisztáni békéhez vezető úton

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Aktár Mohamed Manszúr mollának, az afganisztáni tálibok vezetőjének a halála fontos mérföldkő a béke felé vezető úton a közép-ázsiai országban - jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök.

Véleménye szerint Manszúr halála megfosztja vezetőjétől az amerikai és a koalíciós erők elleni támadásokat tervező és végrehajtó, valamint az afgán nép ellen háborút vívó fegyveres iszlamista mozgalmat.

A Vietnamba tartó útja alatt közzétett elnöki közleményben Obama leszögezte: az Egyesült Államok folytatja az országot célba vevő szélsőséges hálózatok elleni fellépést. Kifejtette, hogy az Egyesült Államok továbbra sem bonyolódik bele a napi harcokba, de továbbra is támogatja az afgán népet a biztonság megteremtésében.

Az afgán kormányfő és a közép-ázsiai ország hírszerzése vasárnap közölte, hogy szombaton egy amerikai dróncsapás végzett Manszúr mollával Afganisztán és Pakisztán határvidékén. Abdulla Abdulla főminiszter megerősítette, hogy Aktár Mohamed Manszúr gépkocsiját a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban, Dalbandin körzetében érte a dróncsapás. Az afganisztáni hírszerzés hozzátette: a tálib vezető "másokkal" együtt utazott a gépkocsijában.

Manszúr halálhírét még aznap megerősítették magas rangú afganisztáni tálib tisztségviselők.

Szakértők szerint Manszúr molla halála után éles küzdelem várható a szélsőséges mozgalom vezetésének megszerzéséért, ami még nagyobb töréseket idézhet elő a tálib frakciók között. Az előző vezető, Omár molla utódlása felett is súlyos belviszályok alakultak ki.