eur:
392.33
usd:
365.63
bux:
66817.98
2024. április 26. péntek Ervin

Schöpflin György gondja a Nagy-Britanniával való megállapodás-tervezettel

Schöpflin György fideszes EP-képviselő a februári EU-csúcs Nagy-Britanniával való megállapodás-tervezet egyoldalúságára hívta fel a figyelmet szerdai plenáris felszólalásában. "A négy szabadság közül a munkaerő szabad mozgása Közép-Európa számára kulcskérdés. Ennek a szabadságnak bármilyen mértékű csorbítása, azonnal megkérdőjelezi a további három szabadság létjogosultságát, Nagy-Britannia számára a legkedvesebbet, a tőke szabad mozgását is".

Szerdai plenáris vitáján az Európai Parlament a február 18-19-i EU-csúcs témáit vette napirendjére. A Nagy-Britanniával kötendő megállapodás lehetséges forgatókönyveire és következményeire figyelmeztetett Schöpflin György is: "Legyen bármi is a megkötendő egyezség tartalma, az Egyesült Királyság stratégiája kockázatos irányt vett".

Schöpflin szerint Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló népszavazás elsődlegesen a brit belpolitikáról szól - az euroszkeptikusok megnyugtatásáról, de legyen bármi is a megállapodás tartalma, csillapítani nem fogja a kedélyeket.

Mindeközben fontos kérdés, milyen intézményes kapcsolatra számíthat az EU és a többi 27 tagállam, ha Nagy-Britannia további kedvezményeket kap a bennmaradásért, illetve mi történik, ha a népszavazás a kilépés mellett dönt. Schöpflin szerint ebben az esetben a felfordulás évei következhetnek.

Ráadásul a briteknek tett ígéret a munkaerő szabad mozgását is érintő lehetséges korlátozásáról, további kérdéseket vet fel a másik három szabadság (tőke, szolgáltatások, uniós állampolgárok szabad mozgása) integritását illetően. "Senki sem szeretné kockáztatni ezt a négy szabadságot" - jelentette ki a fideszes politikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×