Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schöpflin György gondja a Nagy-Britanniával való megállapodás-tervezettel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Schöpflin György fideszes EP-képviselő a februári EU-csúcs Nagy-Britanniával való megállapodás-tervezet egyoldalúságára hívta fel a figyelmet szerdai plenáris felszólalásában. "A négy szabadság közül a munkaerő szabad mozgása Közép-Európa számára kulcskérdés. Ennek a szabadságnak bármilyen mértékű csorbítása, azonnal megkérdőjelezi a további három szabadság létjogosultságát, Nagy-Britannia számára a legkedvesebbet, a tőke szabad mozgását is".

Szerdai plenáris vitáján az Európai Parlament a február 18-19-i EU-csúcs témáit vette napirendjére. A Nagy-Britanniával kötendő megállapodás lehetséges forgatókönyveire és következményeire figyelmeztetett Schöpflin György is: "Legyen bármi is a megkötendő egyezség tartalma, az Egyesült Királyság stratégiája kockázatos irányt vett".

Schöpflin szerint Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló népszavazás elsődlegesen a brit belpolitikáról szól - az euroszkeptikusok megnyugtatásáról, de legyen bármi is a megállapodás tartalma, csillapítani nem fogja a kedélyeket.

Mindeközben fontos kérdés, milyen intézményes kapcsolatra számíthat az EU és a többi 27 tagállam, ha Nagy-Britannia további kedvezményeket kap a bennmaradásért, illetve mi történik, ha a népszavazás a kilépés mellett dönt. Schöpflin szerint ebben az esetben a felfordulás évei következhetnek.

Ráadásul a briteknek tett ígéret a munkaerő szabad mozgását is érintő lehetséges korlátozásáról, további kérdéseket vet fel a másik három szabadság (tőke, szolgáltatások, uniós állampolgárok szabad mozgása) integritását illetően. "Senki sem szeretné kockáztatni ezt a négy szabadságot" - jelentette ki a fideszes politikus.