eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A szakértő szerint a szaúdiaknak nem kedvez az iráni olajexport megindulása

Szaúd-Arábia mesterségesen alacsonyan tartja az olaj világpiaci árát, ám az iráni olajexport megindulása számukra nem lesz kedvező - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Külügyi- és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. N. Rózsa Erzsébet szerint bár érdekeik sok területen ellentétesek, az Iszlám Állam mindkettejük számára komoly fenyegetést jelent.

Irán a szankciók enyhülésével megkezdte a felkészülést a potenciális külföldi befektetők - például az olajtársaságok - fogadására - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi- és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, N. Rózsa Erzsébet.

"Új típusú szerződésformát vezetnek be. Eszerint amilyen arányban a külföldi befektetőnek része van a vegyes vállalatban - ahol nem ragaszkodnak már hozzá, hogy az irániak legyenek a többségi tulajdonosok -, olyan arányban részesedik a kitermelt olajból, és azt maga adhatja el az adott világpiaci áron" - mondta a kutató.

N. Rózsa Erzsébet hangsúlyozta: az olaj világpiaci árát Szaúd-Arábia akár többlettermeléssel is mesterségesen alacsonyan tartja.

"Ha Irán elkezd a világpiacon olajt eladni - ami azért nem biztos, hogy egyik napról a másikra bekövetkezik, hiszen itt sok helyen most kezdődik a feltárás, a kitermelés, más helyen az infrastruktúrát teljesen fel kell újítani, ezért ez fokozatosan tudna felfutni -, az a szaúdiaknak nem tesz jót" - véli N. Rózsa Erzsébet.

A Külügyi- és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint Szaúd-Arábia egyebek mellett a drágább pala-gáz technológiák miatt is érdekelt az alacsony olajárban.

"Az biztos, hogy ha Irán megjelenik olajeladóként, akkor ez hatalmas tétel lesz, tehát nagyságrendi változást fog jelenteni." - emelte ki a szakértő.

N. Rózsa Erzsébet hozzátette: vannak olyan elemzések, amelyek szerint az iráni olaj piaci megjelenése lenyomja ugyan az árakat, ám néhány éven belül visszatérhet a 200 dolláros olajár is.

Irán és Szaúd-Arábia érdekei sok területen ellentétesek, de az Iszlám Állam mindkettejük számára komoly fenyegetést jelent - mondta a Magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

További feszültségekre számít Szaúd-Arábia és Irán N. Rózsa Erzsébet, aki azt mondta: a két ország érdekei több területen élesen ütköznek egymással.

"Irakról beszélhetünk, Jemenről - ahol a szaúdiak folyamatosan azt mondják a világnak, hogy ott Irán igenis nagyon komolyan beavatkozik és támogatja a húszi felkelőket. Illetve itt van Szíria is. Közben pedig ebben a zavaros környezetben felnőtt az Iszlám Állam. Ez viszont egy olyan pont lenne, ahol éppen a szaúdi és az iráni érdekek egybeesnének." - fogalmazott a szakértő.

N. Rózsa Erzsébet szerint az Iszlám Állam Irán és Szaúd-Arábia számára is komoly fenyegetést jelent.

"Szaúd-Arábiának azért, mert az Iszlám Államnak a szunnita-iszlám értelmezése nagyon konzervatív. Egyébként mindenki elmondja, hogy rettenetesen közel áll a szaúdi államalapító értelmezéshez, a vahábizmushoz, és éppen ezért mintegy megkérdőjelezi, hogy vajon a szaúdiak-e az igaziak, vagy sem. Irán számára pedig azért, mert ebben a konzervatív vallásértelmezésben a síiták eretnekek." - fejtette ki a kutató.

N. Rózsa Erzsébet hozzátette: az iráni atomprogramról született megállapodás, az Egyesült Államok és Irán közeledése az öböl szinte minden arab államát komoly aggodalommal töltötte el.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán, Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×