eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ross: bebizonyosodott, a magyar határzár betölti feladatát

A határvédelem megerősítését tartja a legfontosabbnak, és ebben támogatja a menekülthullám kezelésére tett magyar lépéseket Dennis A. Ross, a washingtoni kongresszus képviselője. A republikánus frakcióvezető-helyettes az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában arról is beszélt, véleménye szerit milyen lépésekre lenne szükség az Európai Unióban a válság kezeléséhez.

"Először is az uniónak azt kellene tennie, amit Magyarországnak, meg kellene erősítenie a határok védelmét. Véleményem szerint ez a legelső dolog, amire szükség lenne" - mondta a Washingtoni képviselőház republikánus frakcióvezető helyettese az InfoRádiónak adott interjújában.

Dennis A. Ross hozzátette, bármennyire is sok kritika érte a magyar határzárat, bebizonyosodott, hogy betölti feladatát, hiszen napok alatt megállította tízezrek beözönlését.

"Ha tetszik, ha nem, a terroristák, a szélsőséges nézeteket valló muzulmánok kihasználják a tömeges migrációt, és így bejutnak az Európai Unióba. Sejteket, terrorista csoportokat hoznak létre, erre láthattunk most példát Párizsban vagy Brüsszelben" - magyarázta a kongresszus amerikai-magyar kapcsolatokat támogató csoportjának, másként baráti tagozatának politikusa.

"Az unió nyitott kapuk politikája megbukott. Nem az életüket mentő menekültekről beszélek, őket segíteni kell, ehhez azonban egy jó bevándorlási politikára van szükség. Hasonló volt a helyzet az Egyesült Államok déli határánál is" - magyarázta a magyar gyökerekkel is rendelkező republikánus képviselő, aki szerint azonban a mostani krízis nem pusztán európai probléma, hanem az egész világ számára komoly kihívás.

"Azt hiszem, hogy Amerika tud segíteni. Nem pusztán csak azzal, hogy a közel-keleti menekülttáborokat anyagilag támogatja, és ezzel a hazájukhoz közel, saját kultúrkörükben maradhatnak a menekültek, hanem például a hírszerzési információk megosztása is szóba jöhet európai szövetségeseinkkel."

A politikus azt mondta, a biztonsági fenyegetés az oka, hogy az Egyesült Államokban a tagállam kormányzóinak több mint fele elutasítja, hogy területére szíriai menekülteket telepítsenek.

"Az Egyesült Államok valószínűleg több menekültet fogad be, mint a világ bármelyik országa. Vagyis nem a menekültek ellen vagyunk, azokat befogadjuk, akiről tudjuk, hogy kicsoda, honnan jött és mi miatt kelt útra. Nem tehetjük kockára az amerikai nemzet biztonságát. Ezek a kormányzók is azt mondták, hogy ha bizonyítható, hogy nem terroristák érkeznek, akkor jöhetnek" - nyilatkozta a képviselőház republikánus frakcióvezető-helyettese az InfoRádiónak.

Emlékeztetett: az FBI igazgatója korábban arról beszélt, az ügynökségnek nincs elegendő erőforrása arra, hogy megfelelő mélységben ellenőrizni tudja az Amerikába készülő szíriai menekülteket.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×