Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A terrorszervezet támadással fenyegette meg Washingtont és más országokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam (IÁ) egy hétfőn közzétett videoüzenetében arra figyelmeztetett, hogy a szíriai légicsapásokban részt vevő országok Franciaország sorsára fognak jutni. A dzsihadista szervezet egyúttal támadást helyezett kilátásba Washingtonban.

"Azt mondjuk a keresztes hadjáratban részt vevő államoknak, hogy Franciaországéhoz hasonló nap vár rájuk, ha Isten is úgy akarja, mivel ahogy mi Franciaország központját megtámadtuk Párizsban, esküszünk, hogy Amerikára is lecsapunk a központjában, Washingtonban" - hangsúlyozta az interneten megjelent felvételen egy férfi, akinek neve a videón szereplő felirat szerint Al Gharíb, az Algériai. A férfi egyúttal arra figyelmeztette Európát, hogy újabb támadásokra számíthat.

"Azt mondom az európai országoknak, hogy jövünk, érkezünk robbanó csapdákkal és robbanószerekkel, robbanóövekkel és (fegyverre rögzített) hangtompítókkal, és képtelenek lesztek megállítani minket, mert ma sokkal erősebbek vagyunk, mint korábban" - hangsúlyozta az említett férfi.

A videóban megszólalt egy magát Al-Karrar, az Irakiként azonosító ember is, aki nyilvánvalóan a szíriai háború befejezését célzó nemzetközi tárgyalásokra utalva azt üzente Francois Hollande francia elnöknek: "úgy döntöttünk, a lövészárkokban tárgyalunk önnel, nem pedig szállodákban".

A videó az Iszlám Állam által üzenetei közzétételére használt egyik honlapon jelent meg, és a legalább 129 emberéletet követelő péntek éjszakai párizsi támadássorozat utáni híradásokkal kezdődik.

A Reuters brit hírügynökség szerint egyelőre nem erősítették meg a videó hitelességét.

A francia kormány háborús cselekménynek minősítette a párizsi támadásokat és közölte, hogy folytatja az Iszlám Állam elleni szíriai és iraki légicsapásait. Francia harci repülőgépek vasárnap az eddigi legnagyobb légitámadásukat hajtották végre Szíriában az Iszlám Állam fellegvárának számító Rakka városában.