eur:
393.31
usd:
367.84
bux:
67167.93
2024. április 26. péntek Ervin

A bolgár kormány visszavonta a belügyminisztérium takarékossági csomagját

Visszavonta a bolgár jobbközép kormány vasárnap a jövő évi költségvetési tervezetben a belügyminisztérium számára előírt teljes, 25 millió levás (12,5 millió eurós) takarékossági csomagot, ennek ellenére a rendőrszakszervezetek megtartották az aznapra meghirdetett tömegtüntetést.

A bolgár belügyminisztérium költségvetésének mintegy 90 százalékát az 50 ezer fős rendőri, tűzoltói és börtönőri állomány fizetésére és egyéb juttatásaira költi, miközben égetően nagy szükség lenne a rosszul felszerelt rendőrség reformjára a bűnözés és a széles körű korrupció elleni küzdelem erősítése érdekében. Bulgária, amely a legszegényebb EU-tagállam, azok közé az uniós országok közé tartozik, amelyekben a legnagyobb az egy főre eső belügyi alkalmazottak száma.

A belügyi tárcánál tervezett megszorító csomag keretében a szakszervezetekkel való egyeztetés nélkül megnyirbálták volna a végkielégítéseket, a fizetett szabadság hosszát és egyéb szociális juttatásokat. A bolgár rendőrök számára tilos a sztrájk, nem vállalhatnak másodállást, és nem léphetnek be politikai pártokba. Ennek fejében mentesítik őket a társadalombiztosítási járulékok fizetésének kötelme alól.

Rumjana Bacsvarova belügyminiszter a megszorítások visszavonását bejelentve megígérte, hogy a szociális juttatások tervezett csökkentését a jövőben előzetesen meg fogják vitatni a szakszervezetekkel.

A kormány visszalépése ellenére több ezer belügyi dolgozó gyűlt össze vasárnap az egész országból a szófiai parlament előtt, de sok kormányellenes tüntető is csatlakozott hozzájuk. A tárca dolgozói újabb tüntetést terveznek ugyanott csütörtökre, amikor a parlament a jövő évi költségvetést tárgyalja első olvasásban.

A bolgár rendőrök és más belügyi dolgozók kedd óta naponta utcai demonstrációkkal, út- és autópálya-elzárásokkal tiltakoztak szociális juttatásaik tervezett megkurtítása ellen.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×