Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: az útnak indulók áldozatok, de nem tehetjük magunkat is áldozattá

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az otthonukat elhagyók és Európába indulók áldozatok, de ez nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt madridi kongresszusán csütörtökön. Elmondta: ha az Európai Unió nem tudja megvédeni a határait a Balkán keleti kapujának számító Görögországnál, akkor a térség nyugati kapujánál kell azt megtenni, Magyarországnál és Szlovéniánál.

A kormányfő hangsúlyozta: az európai kereszténydemokrata felfogás nem tűr meg semmilyen muzulmánellenes politikát, a muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért.

"Õszinte részvétet éreznek azok iránt, akik elhagyták az otthonukat" -jelentette ki. Õk áldozatai az országaik rossz kormányzásának, az elhibázott nemzetközi politikai döntéseknek, a teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánknak és nyilvánvalóan áldozatai az embercsempészeknek - mondta a magyar miniszterelnök.

"Azonban az, hogy áldozatnak tekintjük őket, nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük (...) Erkölcsi felelősségünk visszaadni ezen emberek számára otthonukat és országukat. Nem lehet az a célunk, hogy új európai életet nyújtsunk számukra" - hangsúlyozta a kormányfő.

"Magyarországnál és Szlovéniánál kell megvédeni az EU határát"

A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy Európa jelenleg gazdag és gyenge, ez pedig a lehető legveszélyesebb kombináció.
   
Orbán Viktor kiemelte, hogy Törökország fontos stratégiai partner, azonban ha másoktól várjuk a megoldást, akkor kiszolgáltatottá válunk. "Ha ezt nem akarjuk, akkor meg kell védenünk a határainkat" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint korlátlan a népvándorlásban részt vevő emberek utánpótlása.