eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elutasították a hindu állammá válásról szóló javaslatokat Nepálban

Elutasította a hindu állammá válásról szóló javaslatokat hétfőn az új alaptörvény kidolgozásával megbízott nepáli alkotmányozó nemzetgyűlés. A testület döntésének hírére erőszakos tüntetések kezdődtek Katmanduban.

A nemzetgyűlés hétfőn szavazott az új alkotmánytervezetről, a testület tagjainak több mint kétharmada azonban a hindu állammá válás ellen voksolt. A javaslat elfogadásához kétharmados többségre lett volna szükség.

Nepálban új alkotmány készül, és a monarchia visszaállítását szorgalmazó Nepáli Nemzeti Demokrata Párt, valamint bizonyos vallási csoportok azt követelik, hogy abban hindu állam megnevezéssel illessék a himalájai országot.

A szavazás hírére hindu tiltakozók százai vonultak az alkotmányozó nemzetgyűlés épülete elé, ahol összecsaptak a rendőrökkel. A tüntetők rátámadtak a környéken elhaladó járművekre, köztük az ENSZ egyik autójára is. A biztonsági erők vízágyút és bambuszbotokat vetettek be a tömeg feloszlatására.

A világi elveket követő alkotmánytervezet múlt havi közzététele óta harminc ember halt meg a közigazgatási reform elleni tüntetéseken. A kormány azt reméli az új alkotmánytól, hogy felgyorsítja a 8900 ember életét követelő áprilisi földrengések következményeiből csak lassacskán kilábaló dél-ázsiai ország gazdasági fejlődését.

Nepál, amely egészen 2006-ig a világ egyetlen hindu királysága volt, a maoista lázadókkal vívott, tízéves polgárháború befejeződésével vált szekuláris állammá. A himalájai ország ezután 2007-ben fogadta el a jelenleg is érvényben lévő ideiglenes alkotmányt. Egy évvel később kikiáltották a köztársaságot, és megszüntették a 298 éve fennálló monarchiát. Az akkor megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés feladata lett volna egy új, végleges alkotmány kidolgozása, de a politikai pártok közötti ellentétek ezt akkor nem tették lehetővé.

A közelmúltban két súlyos földrengést is elszenvedett Nepál 28 milliós lakosságának több mint 81 százaléka hindu vallású, a keresztények aránya hivatalosan 2 százalék alatt van.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×