eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szijjártó: speciális felelősség a libanoni keresztények védelme

Speciális felelősségnek nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, az uniós külügyminisztereknek és a libanoni diplomácia vezetőjének tanácskozása során a libanoni keresztény közösségek megvédését - számolt be róla maga a politikus magyar újságíróknak.

A miniszter rámutatott, hogy a közel-keleti országban a legnagyobb az egy főre jutó menekültek aránya, Libanon pedig kulcspozícióban van a térség stabilitása szempontjából, ezért mindent meg kell tenni az ország belső stabilitásának erősítésére.

"Az jól látszik, hogy ha nincs stabilitás Libanonban, akkor az egész térségben nő a keresztény közösségek fenyegetettsége, és ezt mindenképpen szeretnénk elkerülni" - húzta alá a miniszter.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy délután Afrikáról folytatnak majd stratégiai vitát az uniós külügyminiszterek. Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar álláspont az, hogy minden afrikai folyamat Európára is hatással van, mind pozitív, mind negatív értelemben. A kontinens stabil gazdasági növekedése Európa számára is kedvező, ha viszont például terrorveszély vagy egészségügyi kockázat fenyeget, az Európában is kezelendő migrációs folyamatokat indíthat be. Szijjártó Péter úgy vélte, hogy abban kell segíteni az afrikai országokat, hogy tudják biztosítani az alapvető jogok érvényesülését és a gazdasági, emberi környezetet, amely az ott élőknek normális életet jelent.

"Mi azt a koncepciót támogatjuk, hogy támogassuk az országokat annak érdekében, hogy onnan ne kelljen kivándorolniuk az embereknek akár politikai, akár gazdasági okok miatt" - magyarázta a miniszter, kitérve arra, hogy Magyarország kulcskérdésnek tekinti az oktatási együttműködést, amelynek keretében több mint ezer afrikai diák tanul Magyarországon, 2020-ig pedig Magyarország évente 26,6 millió euróval járul majd hozzá az Európai Fejlesztési Alap forrásaihoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×