eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin

Szíria: jövő héttől nemzetközi ellenőrzés alatt a vegyi fegyverek?

Péntek este tíz órakor ül össze Hágában a vegyi fegyvereket tiltó nemzetközi szerződés végrehajtásának felügyeletére hivatott szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsa, hogy megvitassa a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezéséről és megsemmisítéséről kidolgozott amerikai-orosz menetrendet - közölte az OPCW. A médiának kiszivárogtatott menetrend értelmében a szíriai készletek nemzetközi felügyelet alá helyezése jövő kedden kezdődhetne.

A közel két héttel ezelőtt kidolgozott menetrend OPCW-elfogadását előfeltételnek tekintik az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) ahhoz, hogy megszavazzák a szintén kényes diplomáciai egyezkedések során végül is megfogalmazott határozattervezetet Szíriával kapcsolatban.

A határozattervezetről, amely a vegyi fegyverek átadásának kötelezettségét rója Damaszkuszra, az átadási-megsemmisítési menetrend OPCW-jóváhagyása után akár azonnal, tehát európai idő szerint már szombaton hajnalban szavazhat a BT. A szövegezés azért húzódott el, mert a testület vétójoggal rendelkező állandó tagjai közül Oroszország ellenezte, hogy a határozatban szükség esetére kilátásba helyezzék erő alkalmazását Szíria ellen, az ENSZ Alapokmányának hetedik fejezetével összhangban. A határozattervezet a kiszivárogtatások szerint ugyan említ "intézkedéseket" ilyen esetre, de nem konkretizálja azokat.

A hágai székhelyű OPCW az 1997-ben kötött vegyifegyver-konvenció végrehajtását kíséri figyelemmel, valamint technikai jellegű segítséget nyújt a részes államoknak a vegyi fegyverek megsemmisítéséhez. Független szervezet, de szorosan együttműködik az ENSZ-szel. Vegyi fegyverek alkalmazásának gyanúja esetén az OPCW ellenőröket küldhet akár vegyi üzemekbe is, hogy megbizonyosodjon afelől, a gyanúba keveredett állam valóban csak polgári célokra állít elő vegyi anyagokat. Az egyezmény létrehozása óta 86 országban több mint ötezer ellenőrzést hajtottak végre.

Létrejötte óta 189 állam csatlakozott a vegyi fegyvereket betiltó egyezményhez, Szíria hivatalos csatlakozása október 14-én várható. Az OPCW adatai szerint eddig 58 ezer tonna olyan vegyi fegyvert semmisítettek meg, amelyek meglétéről az államok bejelentést tettek.

Az OPCW hágai irányító testületének mintegy 490 munkatársa van, köztük kétszáz ellenőr. A szervezet adminisztratív vezetője 2010 óta Ahmet Üzümcü török diplomata. A végrehajtó tanács, amely késő este várhatóan dönt a szíriai vegyifegyver-készletek ügyében kidolgozott amerikai-orosz menetrendről, 41 tagból áll.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×