eur:
389.31
usd:
362.2
bux:
67941.95
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Feszültség Nagy-Britannia és Spanyolország között

Nagy-Britannia aggodalommal reagált arra a hírre, hogy Spanyolország vaskos beutazási adót akar kivetni a Gibraltári határon áthaladó személyekre, és hogy nyomozást indít a gibraltáriak spanyolországi érdekeltségei miatt. A vita komoly csapás lenne a helyi gazdaságra és a brit területen működő szerencsejáték cégekre is.

"Vége a bulinak" - mondta az ABC című lapnak José Garcia Margallo spanyol külügyminiszter. Arról beszélt, hogy Spanyolország a jövőben sokkal keményebben lép majd fel Gibraltárral szemben, amelyet nem ismer el, és amelyről úgy tartja, hogy Nagy-Britannia jogtalanul szerezte meg tőle.

A spanyolok azt állítják, hogy a gibraltáriak egy gát építésével ártanak a spanyol halászoknak. Emiatt az elmúlt napokban többórásra lassították a várakozást a határon, ahol naponta 30 ezer jármű halad át.

Gibraltár, - vagy ahogy a britek gyakran nevezik, a Szikla - a brit korona fennhatósága alá tartozik, nyelvében és kultúrájában Nagy-Britanniához kötődik, de saját parlamentje és kormánya van.

A britek és a hollandok 1704-ben, a spanyol örökösödési háborúban foglalták el a spanyol trónra pályázó Habsburgok részére. 9 évvel később az Utrechti békében "örökre" a brit korona fennhatósága alá kerül és a britek fontos haditengerészeti támaszpontot hoztak itt létre.

Gibraltár kedvező adózási gyakorlata miatt egy sok európai online szerencsejáték cég tart fent itt irodát és sok spanyol jár át vásárolni, mert így megtakarítja magának az áfá-t.
Bár a két ország soha nem rendezte a fennhatóságról szóló vitát, Európai Uniós tagokként az utóbbi pár évtizedben a szőnyeg alá söpörték a problémát.

A spanyolok most alkalmanként és személyenként 43 eurós határátlépési illetéket akarnak kivetni, ami pusztító hatással lehet a terület gazdaságára. A sziklán székelő cégek dolgozói közül sokan spanyol területen élnek.

A feszültség azután mérgesedett el, hogy a brit külügyminisztérium berendelte a londoni spanyol nagykövetet. Előzőleg a spanyolok vádolták meg a gibraltáriakat azzal, hogy kárt okoznak halászaiknak. Egy másik panaszuk az, hogy Gibraltárra rendszeresen csempésznek be motorcsónakkal jövedéki adó alá eső termékeket.

Madrid értésre adta, hogy megakadályozhatja, hogy a gibraltáriak építőanyagot vigyenek be a területre, sőt, még a légijáratok közlekedését is leállíthatja.

Kommentátorok szerint ugyanakkor a határátlépési adó sértheti az Európai Uniós jogot, így a szkeptikus britek számára ironikus módon most az EU dobhat mentőövet nekik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×