eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Életfogytiglanra ítélték a volt török vezérkari főnököt

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Törökországban Ilker Basbug volt vezérkari főnököt az Ergenekon nevű állítólagos hálózat tagjai elleni perben - jelentette hétfőn a török média.

Basbugot azzal vádolták, hogy részt vett a Recep Tayyip Erdogan vezette török kormány megdöntésére irányuló összeesküvésben. A volt vezérkari főnök - aki 2008 és 2010 között töltötte be ezt a tisztséget - mindvégig tagadta a vádat.

Az öt éve húzódó Ergenekon-perben 275 ember ellen emeltek vádat, köztük Basbug volt a legmagasabb rangú katonatiszt. Az ügyészség összesen 64 vádlottra kért életfogytiglani börtönbüntetést. Basbugon kívül legalább további 12 személyt ítéltek életfogytig tartó szabadságvesztésre, köztük Sener Eruygur és Hürsit Tolon nyugalmazott tábornokokat, Tuncay Özkan újságírót és Dogu Perinceket, a parlamenten kívüli nacionalista Munkáspárt vezetőjét.

A bíróság hétfőn ismertetett ítélete szerint több tucatnyi további vádlott is hosszú szabadságvesztést kapott az ügyben, az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) három parlamenti képviselőjére például 12-től 35 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki. A 275 vádlottból 21 személyt - köztük katonákat, újságírókat és egyetemi oktatókat - felmentettek.

Az Ergenekon-perben az Isztambultól nyugatra fekvő Silivri börtönében működő törvényszék járt el. Hétfő reggel a bíróság épülete környékén a vádlottak több támogatója gyűlt össze tiltakozásul az eljárás ellen, jóllehet a hatóságok múlt héten megtiltották a tüntetést. A rendőrség szögesdróttal és betontömbökkel torlaszolta el a bíróság épületéhez vezető utat. A biztonsági erők könnygázt vetettek be a demonstrálók ellen, akik kormányellenes jelszavakat skandáltak. Több száz rohamrendőrt helyeztek szolgálatba az ítélethirdetés idejére, a biztonsági erők vízágyúkkal is készültek a tüntetésekre.

Az ügyészség szerint szekuláris nacionalisták állítólagos hálózata - Ergenekon kódnév alatt - robbantásokat és gyilkosságokat tervelt ki, hogy kiprovokálja a hadsereg fellépését és katonai puccsot idézzen elő.

Az ellenzék szerint koholt vádakról van szó, mert mint mondják, az Ergenekon-ügyet a kormány kreálta, hogy leszámoljon politikai ellenfeleivel és "betörje" a Törökországot hosszú ideig uraló világi elitet. A bírálatok szerint az állítólagos összeesküvők ügyének tárgyalása során a bíróság politikai befolyás alatt állt.

Erdogan korábban tagadta, hogy a kormány beavatkozott volna a jogi eljárásba és hangsúlyozta az igazságszolgáltatás függetlenségét. Azt azonban bírálta, hogy több vádlottat túl hosszú ideje tartanak őrizetben.

Ilker Basbug vasárnap a Twitteren azt írta: a török közvélemény nem fogja elfogadni, hogy ártatlan emberekre büntetést szabjanak ki. "(A kormány) tudja, hogy (az ítélettel) olyan fekete foltot ejtenek a török állam és a hadsereg dicsőséges történelmén, amelyre soha korábban nem volt példa" - vélte a volt vezérkari főnök.

Törökországban a hadsereg három puccsot hajtott végre 1960 és 1980 között, és 1997-ben is a hadsereg segítségével távolították el a hatalomból az első iszlamista vezetésű kormányt. Az Erdogan vezette iszlamista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) 2002-es kormányra kerülése óta azonban egyre inkább csökken a hadsereg befolyása. Legutóbb például szombaton történtek személycserék a katonai vezetésben, és ennek során eltávolítottak parancsnoki pozíciójából egy kormányellenesnek tartott magas rangú tábornokot.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×