eur:
393.11
usd:
367.78
bux:
67042.09
2024. április 26. péntek Ervin

Tüntetésbe torkollott egy görög nyugdíjas öngyilkossága

Csaknem kétezren tüntettek szerdán Athén központi terén, a parlament közelében lévő Szintagma téren órákkal azután, hogy egy görög nyugdíjas öngyilkosságot követett el a kormány megszorító intézkedései miatt.

A 77 esztendős férfi halála óriási traumát váltott ki, és megszólalt Lukasz Papademosz miniszterelnök is, aki összefogásra, illetve a szegények megsegítésére intett.

A rendőrség hivatalosan elismerte, hogy a holttest mellett egy kézzel írt, rövid levelet találtak, amelyben a korábbi gyógyszerész a megszorításokkal, illetve az adósságválsággal indokolta tettét. A nyugdíjas a forgalmas téren főbe lőtte magát.

A tüntetés több résztvevője megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt. Egy athéni orvos arra panaszkodott, hogy a kormány - mint fogalmazott - megfosztja az embereket a méltóságuktól, és csupán egyetlen dologgal, a bankszámlákkal törődik. Mások az öngyilkosság helyett gyilkossággal vádolták a hatóságokat, hangoztatva, hogy"a megszorítások gyilkolnak".

A tiltakozó megmozdulás egyik fő szervezője azt hangoztatta: az öngyilkosság azt bizonyítja, hogy Görögország nem vállalhat újabb megszorításokat.

Papademosz kormányfő nyilatkozatában sajnálkozásának adott hangot az eset miatt. Állásfoglalásában tragikusnak nevezte a történteket, és a többi között arra szólított fel, hogy az állam és polgárai az ország nehéz óráiban segítsék a leginkább rászorultakat.

A tüntetők és a kivezényelt rendőrök között kisebb összetűzésekre került sor. Sérülés nem történt.

Görögország az euróövezet legnagyobb mértékben eladósodott országa, és 2010 májusa óta sorozatos nemzetközi hitelekre szorul. Ennek fejében Athén rendkívül szigorú takarékossági intézkedéseket vállalt, köztük a nyugdíjak és a fizetések csökkentését, valamint az adók emelését.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×