eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin

Népszavazást akarnak a franciák az uniós megállapodásról

Népszavazást javasol a pénteki brüsszeli megállapodás ügyében Jean-Pierre Chevenement egykori baloldali belügyminiszter. A szocialista párt megalapításában is részt vett, a Köztársasági és állampolgári mozgalom színeiben a jövő évi elnökválasztásokon induló politikus úgy véli, a népnek kell eldöntenie: elfogadható-e, hogy Franciaország "a monetáris után a költségvetési szuverenitását is feladja".

A maastrichti szerződést ellenző és emiatt a szocialista pártot 1993-ban elhagyó Chevenement a mai napig komoly tekintéllyel rendelkezik a baloldalon, így vasárnapi nyilatkozata valószínűleg komoly politikai vitát fog elindítani Franciaországban. Annál is inkább, mivel a Szocialista Párt államfőjelöltje hivatalosan még nem reagált a brüsszeli megállapodásra.

Francois Hollande kampánystábjának tagjai közül ugyan pénteken többen azt mondták, a brüsszeli döntés túlságosan homályos és a megszorításokon túl nem hoz megoldást az eurót sújtó válságra, de érezhető, hogy alapvetően az aranyszabályra adandó megfelelő választ keresik. A szocialista államfőjelölt ugyanis ellenzi annak alkotmányba foglalását, a kormánytöbbség pedig éppen ezen a területen igyekszik őt sarokba szorítani. Valerie Pecresse költségvetési miniszter például vasárnap "gyengének és határozatlannak" minősítette Hollande-ot, amiért nem hajlandó hozzájárulni a brüsszeli döntések gyors ratifikálásához.

A fenti költségvetési deficitre manőverek miatt egyébként úgy tűnik, hogy a jelenlegi franciaországi helyzetben a vonatkozó aranyszabály elfogadása vagy elutasítása elsősorban az öt hónap múlva esedékes elnökválasztásokról szól és sokkal kevésbé az unió "megmentéséről". Arról pedig, hogy a pénteki döntések milyen jellegű alkotmányossági aggályokat vethetnek fel, kormánypárti oldalon alig esik szó.

Ez utóbbi szempont kapcsán Jean-Pierre Chevenement nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott, hogy a brüsszeli megállapodás valójában ellentétes a francia alkotmánnyal. A másik markáns vélemény a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökasszonyától és államfőjelöltjétől származik, aki Chevenement-hez hasonlóan azt kifogásolja, hogy Nicolas Sarkozynak nem jutott eszébe megkérdezni a népet az ügyben.

Marine Le Pen szerint az államfő egyszerűen "kiárusította" az ország szuverenitását, és úgy vélte, ezek után a franciák többé nem számítanak szabad népnek, hiszen a költségvetésüket ezentúl be kell mutatniuk az Európai Bizottságnak és afölött az Európai Bíróság is ellenőrzést gyakorolhat.

Az euró, ez a megvalósíthatatlan utópia, csődöt mondott - hangsúlyozta a politikusasszony, hozzátéve, ha államfővé választják, úgy az európai partnerekkel együttműködve azon fog dolgozni, hogy minél előbb ki lehessen szállni az euróból, ebből a szavai szerint őrült kísérletből, "amely annyi kárt okozott gazdaságainknak".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×