eur:
386.96
usd:
358.68
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Független állam lett Dél-Szudán

A dél-szudáni parlament elnöke szombaton hivatalosan kikiáltotta az ország - Dél-Szudán - függetlenségét. Az önállóságot már éjszaka örömmámorban úszó tömegek ünnepelték a főváros, Juba utcáin. A Szudánból kiszakadt állam szombat hajnal nulla órától vált függetlenné, így a világ legfiatalabb államává.

Juba belvárosában katonák és civilek hömpölyögtek az utcákon, s a rekkenő hőség dacára egyesek táncra perdültek, mások dobokat vertek. Amikor az órák elütötték az éjfélt, az új ország első napján üdvrivalgásban törtek ki az emberek, az autók vadul tülköltek, ismeretlenek egymás kezét szorongatva kívántak egymásnak "boldog születésnapot", és a tűzijáték fénye bevilágította az eget a főváros felett.

A külföldi vezető politikusok, köztük 30 afrikai vezető és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével szombat délelőtt kezdődnek el a függetlenné válás hivatalos ünnepségei. A hivatalos program szerint James Wani Igga, a dél-szudáni parlament elnöke felolvassa a függetlenségi nyilatkozatot, majd leeresztik a szudáni nemzeti lobogót és felvonják az új állam zászlaját. Lesz katonai díszszemle is, majd Salva Kiir, Dél-Szudán első elnöke parafálja az ideiglenes alkotmányt.

A régóta várt függetlenség elérése azonban a bizonytalanság új korszakát nyitja meg a mélyen alulfejlett, ám hatalmas kőolajkinccsel rendelkező országban. A 620 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, 8-10 millió lakosú Dél-Szudán Afrika eddig legnagyobb kiterjedésű országának az egyharmadán alakul meg, a kőolajnak (az ismert készlet 6,7 milliárd hordó) viszont a háromnegyede kerül a birtokába.

A két utódállamnak még döntenie kell az osztozkodásról, Szudán 40 milliárdos államadósságának megosztásáról, az eddig 80 százalékban meghúzott határvonal pontos kijelöléséről, a vitatott Abyei hovatartozásáról, s később a Nílus vízének a megosztásáról is.

Az ENSZ-főtitkár Jubában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Dél-Szudán hamarosan a világszervezet új, 193. tagállama lesz. A dél-szudáni kormány várhatóan a függetlenség hivatalos kinyilvánítása után azonnal átadja Ban Ki Munnak az ENSZ-tagságra vonatkozó felvételi kérelmet, amelyet a Biztonsági Tanács már szerdai ülésén elfogadhat és továbbíthat a Közgyűlésnek. A Közgyűlés másnap meg is szavazhatja a vonatkozó határozatot, így Dél-Szudán már július 14-én az ENSZ tagjává válhat.

Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×