eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb feljelentés Strauss-Kahn ellen - nyolc év után

Dominique Strauss-Kahnnak kezeltetnie kellene magát - nyilatkozta a politikus ügyeire utalva Anne Mansouret. A francia politikus az édesanyja annak az író-újságírónőnek, aki feljelentést tett a Nemzetközi Valutaalap volt igazgatója ellen, azzal vádolva, hogy megpróbálta megerőszakolni őt nyolc évvel ezelőtt. Egy New York-i lap közben azt írta, hogy hamarosan ejteni fogják a nemi erőszak kísérletének vádját az amerikai ügyészek DSK ügyében.

A szocialista színekben regionális szinten politizáló Anne Mansouret keddi nyilatkozatában megismételte néhány héttel korábban tett kijelentését, miszerint sajnálja, hogy annak idején lebeszélte a lányát arról, hogy feljelentést tegyen DSK ellen, mondván, akkoriban valószínűleg nem mérte fel, hogy az eset milyen mély traumát okozhatott a számára.

Tristane Banon a l'Express című hetilapnak hétfőn terjedelmes interjúban magyarázta el, miért döntött végül a feljelentés mellett. "Nem bírom tovább, hogy az emberek hazugnak tartanak, csak azért, mert a történtek után nem fordultam azonnal a hatóságokhoz" - mondta a ma 32 éves nő, hangsúlyozva, hogy nyolc évvel ezelőtt minden ismerőse azt mondta neki, hogy fiatal, kezdő és ismeretlen újságíróként semmi esélye sem lenne a befolyásos, országosan elismert Dominique Strauss-Kahnnal szemben.

Állítása szerint a DSK-affér máig ható traumát okozott benne, egyebek mellett megmérgezte a férfiakhoz való viszonyát. "Feljelentésemmel nem bosszúra vágyom, hanem talpra akarok állni, és az egyetlen lehetőségem az összeomlás elkerülésére az, ha a bíróság kimondja, hogy áldozat vagyok" - fogalmazott Tristane Banon.

Az ügynek komoly politikai következményei lehetnek a szocialisták számára, a lány ugyanis egyebek mellett azt nehezményezi, hogy a párt akkori főtitkára, az államfői posztért indulni akaró François Hollande tagadja, hogy tudott volna az ügyről, holott ennek az ellenkezője az igaz. Tristane Banon azt mondta, amikor DSK Nagy Piroskával folytatott viszonya napvilágra került, a volt főtitkár egy rendezvényen azt mondta neki, "sokat gondolok önre ezekben a napokban".

A nő arról is beszél az interjúban, hogy amióta édesanyja nyilvánosan mellé állt, a szocialista párt teljesen elfordult tőle. A politikus "bűne" egyebek mellett az volt, hogy az ügy kipattanását követően elmondta, Tristane Dominique Strauss-Kahn második feleségének a keresztlánya, és ez is oka volt annak, hogy haboztak a feljelentéssel.

Másrészt azt is elmesélte, hogy egy alkalommal beszélt az esetről DSK-val, aki akkor azt mondta neki, "nem tudom, mi ütött belém". E nyilatkozatok miatt egy DSK párti politikus néhány hete a szolidaritás hiányával vádolta meg az anyát, és azt mondta, többé nincs helye a pártban.

Tristane Banon a l'Express kérdésére egyébként elismerte, hogy fél a következményektől. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy Dominique Strauss-Kahn környezete megpróbálja majd tönkretenni őt. A csata már meg is kezdődött: a Nemzetközi Valutaalap volt igazgatójának ügyvédjei Tristane Banon feljelentését követően közölték, hogy rágalmazás miatt beperlik a nőt, kitalációnak nevezve állításait.

Napokon belül ejtik a vádakat?

Hamarosan ejteni fogják a nemi erőszak kísérletének vádját az amerikai ügyészek Dominique Strauss-Kahnnak, az IMF volt vezérigazgatójának ügyében az állítólagos áldozat szavahihetőségével kapcsolatban felmerült kétségek miatt - írta a New York Post kedden.

Erre akár két héten belül sor kerülhet, a Nemzetközi Valutaalap volt vezetőjének már kitűzött következő bírósági meghallgatásán vagy annál is korábban.

Az amerikai lap egy meg nem nevezett vezető nyomozóra hivatkozik, aki azt mondta, hogy a vádak elvetése bizonyosnak tekinthető. "Mindannyian tudjuk, hogy ez az ügy tarthatatlan" - idézi forrását a New York Post (NYP).

"A hitelessége annyira meggyengült mostanra, hogy tudjuk, vele nem lehet alátámasztani ezt az esetet" - mondta a NYP forrása, arra a guineai szobalányra utalva, aki feljelentette Strauss-Kahnt, azt állítva, hogy nemi erőszakot kísérelt meg ellene egy manhattani luxushotelben.

A 62 éves Strauss-Kahn, akit május 14-én vettek őrizetbe a New York-i John F. Kennedy repülőtéren, az ügy miatt lemondott az IMF vezérigazgatói posztjáról. Azóta azonban kiderült, hogy a nő hazudott, amikor amerikai menedékkérelmében azt állította, hogy Guineában megerőszakolták, s hogy megváltoztatta vallomását arra vonatkozóan, mit csinált a Strauss-Kahn-féle szállodai incidens után. A szavahihetősége így teljesen megkérdőjeleződött, s ez aláásta az ügyészek munkáját.

"Nem lehet elhinni neki semmit, ami a száján kijön, ami gyalázat, mivel így meglehet, sohasem fogjuk megtudni, mi történt abban a szállodai szobában" - panaszkodott a NYP forrása, aki a lap szerint a nyomozás vezetői közé tartozik.

Egy manhattani fellebbviteli bíróság múlt pénteken óvadék nélkül megszüntette a korábban a francia elnökválasztás egyik esélyesének tartott politikus házi őrizetét, ugyanakkor úgy határozott, hogy nem kaphatja vissza az úti okmányait, ami azt jelenti, hogy egyelőre nem térhet vissza a hazájába, s a vele szembeni büntetőügy folytatódik.

Dominique Strauss-Kahnnak legközelebb július 18-án kell megjelennie a bíróság előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×