eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Bajban a kínai hadsereg?

A kínai hadsereg technikai modernizációja mellett az idejétmúlt kínai katonai gondolkodáson is változtatni kell - jelenti ki kommentárjában a kínai hadsereg lapja legfrissebb számában, miközben egy másik folyóiratban Washington Kínát megfélemlítő hidegháborús mentalitását bírálják.

A világ legnagyobb létszámú hadseregével rendelkező Kína vezetői már egy ideje a hatékonyság növelését, a szervezeti átalakulás, a technikai megújulás kényszerű szükségszerűségét hangoztatják. A reformhoz azonban, amelyhez nem hiányzik a pénz, "kreativitásra, és nyitottabb gondolkodásra" is szükség van - jegyzi meg a Csie Fang Jün Pao a lap cikkírója.

Mivel azonban a hagyományos kínai kultúrában a konzervatív gondolkodásnak meglehetősen erős a hatása, a kultúra és a gondolkodásmód megújítása rendkívül nehéz feladat elé állítja a hadsereget - szól az írás. Szerzője még példaként megemlíti: felesleges olyan fejlesztéseken dolgozni, amelyeknek a területén már kiváló, kipróbált technológia és eszköz létezik a piacon. Példaként hozza fel az Egyesült Államokat, amely él ezzel a gyakorlattal. Kiemeli azt is, hogy az amerikai hadseregben nagy hangsúlyt fektetnek a kiképzésre, toborzáskor az arra alkalmasok kiválasztására és határozott bevetésükre.

"A kínai hadsereg elszörnyedve szemlélte, amikor az első Öböl-háború idején az amerikaiak távirányítású rakétákkal és pontbombázással könnyedén hatástalanították az iraki harckocsikat, köztük sok olyat, amelyekhez hasonlóak akkor a kínai hadseregben voltak rendszeresítve" - jegyzi meg némi éllel a hadsereg lapjának kommentátora.

Ugyancsak a hétvégén jelentetett meg kommentárt Csün Ven tollából a Hszinhuához tartozó Huan Csiu című nemzetközi politikával foglalkozó folyóirat. A cikk Washington "hidegháborús gondolkodásmódját" bírálja és az Egyesült Államok veszélyes északkelet- és délkelet-ázsiai mozgásáról ír, mint amelyek fenyegetést jelentenek Kínára és a térségre.

A cikk felidézi a közelmúltbéli amerikai és dél-koreai közös hadgyakorlatot és emlékeztet arra, hogy Washington nemrégiben jelezte, "bele kívánja ütni az orrát" a Dél-Kínai-tenger ügyeibe. Csün aláhúzza, hogy méretét és fegyverzetét tekintve az elmúlt három évtizedben nem volt példa hasonló hadgyakorlatra. Sőt, - teszi hozzá - a Pentagon közölte, hogy további hasonló és hosszan tartó gyakorlatokra készülnek.

Csün úgy látja, az amerikai katonai mozgások Ázsia vizein nem békés célokat szolgálnak, s nem hisz abban, hogy a közös hadgyakorlattal Észak-Korea elrettentése volt a cél. Sokkal inkább véli úgy, hogy mindez Kína megfélemlítését és féken tartását szolgálta. Hozzáteszi, hogy a USS George Washington repülőgép-hordozó nemsokára tervezett megjelenése a Sárga-tengeren közvetlen katonai fenyegetést jelent Kína számára.

A lap szerint Washington visszatérése Ázsiába egyet jelent dominanciájának megerősítésével az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Környező bázisainak bővítése, és a hadgyakorlatok azt jelzik, hogy az Egyesült Államok a Sárga-tenger és a Dél-Kínai-tenger területén katonai befolyásának kiterjesztésére készül - következtet Csü, aki még leszögezi, hogy Kína nagyon mesze van az Egyesült Államok gazdasági és katonai erejétől, és nem csak nem képes, de nincs is szándékában Amerika fenyegetése.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×