eur:
399.89
usd:
364.89
bux:
74192.17
2024. október 9. szerda Dénes

Az akadály neve: Václav Klaus

Eddig úgy tűnt, hogy a kormányával elégedetlen, az országa befolyását és semlegességét féltő néhány millió ír választótól függ az Európai Unió jövője. Azután, hogy az írek pénteken másodszorra igent mondtak a közösség működését könnyíteni hivatott lisszaboni szerződésre, már egyre inkább egyetlen emberen múlik a döntés: Václav Klaus cseh elnökön.

Brüsszelben azt hitték, a nehezén már túl vannak, amikor különböző engedményekkel sikerült jobb belátásra bírni a lisszaboni szerződést elvető ír választókat. Az íreket egyrészt a gazdasági válság által az eurózóna által nyújtott menedék, másrészt azok az ígéretek győzték meg, hogy továbbra is lesz saját biztosuk, az EU nem küldi őket háborúba, és nem szól bele az abortusztörvénybe. Az pénteki ír igen után azonban újabb akadály került a lisszaboni szerződés bevezetése elé - és ez az akadály Václav Klaus cseh államfő egy személyben.

Klaus egészen eddig húzta, hogy aláírja a szerződést, amiről Csehországban nem tartottak népszavazást, de amely az ő szignója nélkül nem emelkedhet törvényerőre. Ha pedig egészen a jövő tavaszi brit parlamenti választásokig halogat, akkor a szinte garantáltan konzervatív új brit kormány szintén népszavazást tart - márpedig a többségben euroszkeptikus britek nagy valószínűséggel eltemetik a szerződést.

Európa kérdése ismét belharccal fenyeget a brit toryknál, akik a héten tartják őszi kongresszusukat. Mint egy felmérésből kiderült, a befolyásos párttagok többsége még radikálisabb álláspontot képvisel, mint David Cameron pártvezér. Õ azt mondja, csak akkor lesz népszavazás, ha hatalomra lépéséig a Lisszaboni Szerződés nem emelkedett törvényerőre. Pártbeli ellenfelei szerint viszont mindenképpen népszavazást kell tartani, "mert ezt ígérték a brit népnek" - kérdés, hogy Cameron meddig tud nekik ellenállni.

Mindent eldönthet

A lisszaboni szerződést Lech Kaczynski lengyel elnök sem írta még alá, de ő jelezte, hogy ezt megteszi. A brüsszeli diplomáciai gépezet ezért Klausra koncentrál. Az európai központban szerdán találkozót tartanak "a cseh helyzetről", a svéd EU elnökség pedig közben Prágába küldi Európa-miniszterét.

Uniós illetékesek szerint ketyeg az óra, és meg kell győzni a cseh elnököt, mégpedig minél hamarabb. E nélkül váratnak magukra, vagy akár el is bukhatnak azok az elképzelések, hogy az uniónak több évre állandó elnök legyen, és hogy önálló diplomáciai szolgálatot állítson fel nemzetközi befolyása erősítésére.

Klaus közben azt mondta: meg kell várnia a cseh alkotmánybíróság döntését, amely számára kényelmes módon arról dönt, nem sérti-e a cseh alkotmányt a lisszaboni szerződés, amellyel kapcsolatban 17 konzervatív szenátor nyújtott be újabb panaszt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Az elmúlt években a bankoknak aktívan alkalmazkodniuk kellett a rendszeres szabályozói beavatkozásokhoz, amely egyszerre több formában érkezett: gondolhatunk itt akár adóemelésre, kiegészítő tranzakciós illetékre, nyugdíjpénztári megtakarításokra, maximális jelzálog THM-re. Hogyan fogadta mindezt a bankszektor és ebben a helyzetben hogyan tud hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez? A mostani kamatkörnyezet mennyire támogatja a hitelezés beindulását és a gazdaság növekedését, vagy nem minden a kamatokról szól? Október 17-i Budapest Economic Forum konferenciánkon előadást tart Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bankszektor aktuális kihívásairól. Emellett érkezik a hagyományos, minden évben megrendezett bankvezéri kerekasztalbeszélgetés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×