eur:
400.49
usd:
366.54
bux:
74441.27
2024. október 14. hétfő Helén

A leggyorsabban fejlődőkkel bővült ki a G8 csúcstalálkozója

A vezető ipari államok csoportja csütörtökön a leggyorsabban fejlődő országokkal, az úgynevezett G5-kkel bővítette ki az olaszországi csúcsot. Mindez annak elismerése, hogy a főként nyugati államok egyedül már nem képesek megoldani a világ fontosabb problémáit. A nyolcak előzőleg arra utaltak, hogy a jövőre jósolt növekedés ellenére még mindig komoly veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Brazília, India, Kína, Mexikó és Dél-Afrika immár ötödször vesz részt meghívottként a G8-as csúcstalálkozón, ezzel is jelezve, hogy egyre nagyobb a befolyásuk a gazdaság, a világkereskedelem, a klímaváltozás és a fejlesztési segélyek kérdéseiben. Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök különösen határozottan kampányol a G8 kibővítéséért.

A külön vendég Egyiptommal együtt a G5-ök azzal vádolják a Nyugatot, hogy egyrészt előidézte a világválságot, másrészt, a saját gazdaságait védeni próbáló protekcionista intézkedésekkel még jobban visszaveti a feltörekvő államokat. Ezért az úgynevezett dohai világkereskedelmi forduló mielőbbi felújítását akarják.

Előzőleg a még G8-as csoport vezetői nem tudtak határozott álláspontra jutni arról, hogyan is kezeljék a globális válságot. Annak ellenére, hogy a Nemzetközi Valutaalap szerint 2010 már a gazdasági talpra állás éve lesz, ebben egyelőre sem a befektetők, sem a politikai vezetők nem hisznek.

A Nyolcak például nyilatkozatukban további veszélyekről beszéltek, és a kulisszák mögött másra helyezték a hangsúlyt. Barack Obama amerikai elnök és Gordon Brown brit kormányfő például nyitva tartja a lehetőséget, hogy további, közpénzeket felhasználó gazdaságélénkítő lépéseke kell tenni.

A nagyobb eladósodástól rettegő német filozófiát kifejezve, Angela Merkel viszont a "kilépési stratégiáról" akart beszélni, azaz, hogy miként fogják vissza a válság előtti szintre a közkiadásokat. A felek azért vitáznak egymással a stimulusról, mert ha az egyik ország kezd "pénzt osztani" a polgárainak, akkor azok a másik exportcikkeit is elkezdetik vásárolni. Ha viszont az exportáló ország maga nem "stimulál", akkor gyakorlatilag külföldi adófizetők támogatják a gazdaságát.

70-80 dollár az elfogadható olajár

A nyolcak érintették az olajárak kérdését és azt mondták, a hordónkénti 70-80 dollár a számukra elfogadható szint. Oroszország azonban elutasította, hogy külső beavatkozással próbálják megfékezni az árak ingadozását.

Hu Csin-tao kínai elnök idő előtti hazautazása miatt mégsem lett vezető téma az, hogy keressenek-e másik tartalékvalutát, pár Pekinget aggasztja, hogy az Egyesült Államok legnagyobb hitelezőjeként az amerikai gazdaságélénkítő csomagot kísérő inflációs veszély miatt csökkenhet dollárbetétjeinek értéke.

Közben Dmitrij Medvegyev egyik tanácsadója Oroszország számára elfogadhatatlannak nevezte az elnök által épphogy aláírt klímaegyezményt. Oroszország nem fogja feláldozni gazdasági növekedését azért, hogy a csoport többi tagjával együtt 80 százalékkal csökkenthesse az emissziót- mondta Arkagyij Dvorkovics. A vezető gazdasági tanácsadó bírálta az alkut, amely szerinte elkeni, hogy pontosan mikorra is kellene jelentősen mérsékelni az üvegházi gázok kibocsátását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Nem találják az irányt a tőzsdék

Nem találják az irányt a tőzsdék

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék vegyes képet mutatnak a nyitást követően. Gazdasági események szempontjából pedig kimondottan eseménytelen nap várható. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×